Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tilbakevendende eksem om vinteren

Spørsmål

I vinterhalvåret får sonen min tilbakevendande eksem i ansiktet med lokalisasjon rundt munn. Området rett rundt leppene brukar å vere avbleika, så det er hovudsakleg i nedre del av kinn og på hake. Vi brukar å smørje enten med Mildison Lipid 1 % krem/Hydrocortison CCS 10 mg/g krem eller Inotyol om kvelden. I periodar der eg har brukt hydrocortison/mildison, har eg ved oppbluss av eksem smurt kvar kveld i ca 5 dagar, før eg har gått over til å smøre annakvar/tredjekvar dag ei periode. Då har eg nokre gonger smurt med Inotyol kveldane utan cortisonpreparat. Eg fekk ein gong råd frå lege om å smøre morgon og kveld i ei veke. Då eg gjorde dette, var han bra i dette tidsrommet, men han fekk eksemet raskt tilbake. Eg har difor ikkje gjort dette sidan, då eg tykkjer han blir bra når vi berre smørjer om kvelden. Nokre periodar har eg holdt det i sjakk ved å smørje Inotyol på kvelden dagleg, og har då hatt pause frå hydrocortison i ei periode. Eg har tidlegare spurt lege om det var ok å bruke Inotyol i ansiktet, og då svarte han at det ikkje var så vanleg pga konsistens/lukt, men at han trudde det var ok. Når eg smørjer, prøver eg å halde avstand til leppene, men nokre gonger kjem det likevel på dei, og det er risiko for at det nokre gonger kjem inn i munnen til dømes når han gnir det utover sjølv. Eg lurer difor på: Kva er verst/best å få i seg små menger av? Er det beste alternativet hydrocortison/mildison eller Inotyol med tanke på biverknadar og lokalisasjon av eksem? Kor lenge er det ok å smørje kvar andre/tredde dag med cortisonpreparat i dette hudområdet? Når eg skal bruke fuktighetskrem i same område, er det ok då å bruke Canoderm 5 % krem eller miniderm 20 % krem? Andre kommentarar eller anbefalingar?

Mann 7
Svar

Hei, og takk for spørsmål om eksem om vinteren hos en gutt som ellers er frisk. 


Du beskriver god behandling av din sønns eksem, med bruk av kortisonkrem i perioder med oppbluss, men kun i korte perioder og med nedtrapping der du smører annenhver eller tredjehver dag. At du får kontroll på eksemet med hydrokortisonkrem er i seg selv et godt tegn, den er jo nokså mild og brukes faktisk ofte som nedtrapping etter annen behandling. 


Så nevner du eksempler på andre midler som blir mye brukt for å lindre og forebygge eksem. Generelt kan man si at eksem oppstår når hudens barriere er brutt, enten fordi den er tørr og sprukken slik vi ofte ser om vinteren, eller fordi den reagerer på/ikke tåler noen stoffer den utsettes for. Din sønn plages på vinteren; da er kald og holder derfor ikke holder så godt på fuktighet - og inneluften, som jo er oppvarmet uteluft, er ofte også svært tørr slik at mange plages med at huden tørker ut. Det er derfor nærliggende å tro at det viktigste for å forebygge hans eksem er å holde huden fuktig, med bruk av fete kremer slik som miniderm, og kremer som holder på fuktighet slik som canoderm. Inotyol er et flott middel, som på ulike måter lindrer kløe og andre plager ved eksem og virker betennelsesdempende. 


Alle stoffer vi utsetter huden for kan vi utvikle kontakteksem mot, altså at det utvikles eksem på grunn av kontakt med gitte stoffer. Det er svært viktig ved eksembehandling å forsikre seg om at man ikke bruker såper/kremer etc. som huden reagerer på, det ødelegger jo behandlingen! Det kan også gjelde midler man har brukt over tid, og såvel canoderm som inotyol kan man utvikle kontaktreaksjoner mot. Jeg ville være mest nøye med å unngå å få canoderm på slimhinnene i munnen av kremene du nevner, men også inotyol. Tryggest vil det jo være å bruke rene, fete kremer uten andre aktive stoffer. Lykke til!