Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tette tårekanaler

Spørsmål

Hei, jeg har en liten gutt på snart fire mnd.

1) Han er ofte rød rundt øynene med antydning til hovent. Det renner ofte tårer uten at barnet gråter. Denne rødheten og opphovningen kommer og går og har vært slik omtrent to mnd om ikke lengre. Jeg bekymrer meg om det kan være noe galt med øynene hans. Jeg legger ved bilde av hvordan det ser ut. Noen ganger dukker det opp noe ved øyet hans, er som en kul ved siden av høyre øyet når jeg trykker forsiktig så kjenner det som en blodåre. Denne "kulen" kommer og går.

2) Jeg har også et annet spm. Når jeg holder gutten så har han ganske bra kontroll over nakken sin og hodet men plutselig noen ganger kaster han hodet bakover/fremover eller til sidene og jeg forsøker å støtte hodet så godt som mulig. Kan han skade seg på denne måten?

3) Jeg hører noen ganger at beina? i kroppen knekker. Hører det mest i ryggen og noen ganger i armer. Kan dette tyde på låsninger?

Svar

Hei.

Takk for henvendelsen din. Det du beskriver med lett hovne øyne og tårer uten at han gråter høres mest ut som tette tårekanaler. Dette er ofte tilstede fra fødselen av. Tårekanalene går fra innerst i øyekroken til bak i nesa/svelget, og kanalene kan noen ganger være helt tette eller delvis tette (dvs. så trange at de av og til tetter seg helt, mens de andre ganger er åpne nok til at tårer kan renne gjennom.) Dersom de er helt tett vil væske fra øyet "renne over" slik du beskriver og det ser ut som barnet gråter selv om han ikke gjør det slik du beskriver. Ettersom barnet vokser blir også tårekanalene større og de fleste babyer vokser derfor av seg problemet. Hos noen få må tårekanalene åpnes opp ved hjelp av et lite inngrep, men dette blir vanligvis ikke gjort før barnet er rundt 1 år. Trange tårekanaler retter seg oftest av seg selv, så det er ikke noe man trenger gjøre i fht. dette annet enn å vente på at man mest sannsynlig vokser seg fra det.

Du beskriver ikke tørr hud rundt øynene, røde øyne, kløe eller ubehag, så jeg tror ikke dette skyldes allergi (det er uvanlig med allergier så tidlig i livet, men det forekommer.)
Denne kulen du beskriver er jeg ikke sikker på hva representerer. Det er på en måte betryggenende at den kommer og går, i motsetning til at det skulle være en kul som vokser seg større og større. Jeg er heller ikke sikker på akkurat hvor den sitter, hvor stor den er osv. så jeg ville fått kulen undersøkt av legen neste gang du kjenner den for å få en bedre forklaring på hva det kan være. Dessverre ser jeg ikke at du har lagt ved bilde, så jeg kan ikke kommentere noe her. Hvis dette skyldes en feil fra vår side håper jeg at dette kan ettersendes til meg så jeg kan få gitt deg en kommentar.

Når det gjelder spørsmål to har jeg aldri opplevd at babyer har tatt skade av slike bevegelser du beskriver. Ettersom han vokser seg større og sterkere vil han fortsette å utvikle nakkemusklene sine slik at han etterhvert har full kontroll på hodebevegelsene, og i mellomtiden er det fint å la ham ligge mye på magen når han er våken slik at han kan få styrket nakkemusklene mest mulig.

I fht. spørsmål 3: Leddene hos spebarn er veldig myke og bevegelige, og man kan ofte høre et "pop" eller at det knekker både i armer, bein og rygg. Dette er ikke farlig og tyder ikke på låsninger, så dette ville jeg tatt helt med ro.

Håper svaret mitt var til hjelp. Jeg ønsker dere masse lykke til videre!

Mvh.

Jenny Ringnes

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-