Syk av uren babymat

Spørsmål

Hei, jeg er mor til en gutt på syv måneder.
Jeg ammer og vi gir fast føde i form av puré og baby led weaning. Jeg tilbedreder maten til barnet men har måtte ty til kjøpt glassmat noen få ganger. Jeg er nokså flink til å passe på hygiene og oppbevaring av mat, men i dag tidlig gjor jeg en feil.

Jeg ga barnet i går kveld rett fra glasset uten å varme opp eple og bønner. Barnet spiste kanskje halve innholdet i glasset. Resten som var til over satte jeg tilbake i kjøleskapet da det står at man kan oppbevare maten i opp til to døgn etter at man har åpnet. I dag tidlig ga jeg samme maten igjen uten å varme opp og direkte fra glasset.
Jeg kom på senere at nå har spyttet til barnet blandet seg i maten og det kan ha grodd bakterier over natta og dette har jeg mata han med i dag.

Her er et utdrag fra en side som heter sunnstart.no

"Selv om vi voksne (i varierende grad) synes det er ok å dobbel-dippe, så er dette ikke ok for babyen din. Med dette mener jeg at du ikke kan ta ut en porsjon, varme opp maten, gi halvparten også spare resten til senere. Skjeen du og barnet ditt har brukt har da vært dyppet i maten og gir grobunn for bakterier i maten som settes tilbake i kjøleskapet. Det virker kanskje litt hysterisk? Men spytt inneholder masse deilige bakterier som liker seg meget godt i kjøleskapskald temperatur. Tro meg, dette er ikke noe du har lyst til å servere til barnet ditt."

Jeg er litt redd for hva som kan skje barnet mitt ettersom jeg har gjort en gang dette som blir frarådet. Og jeg lurer på hvor lang tid tar det før barnet blir dårlig/syk dersom noe har skjedd som følge av disse bakteriene han nå kanskje har fått i seg?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Takk for henvendelsen din. Du har absolutt ingen grunn til å bekymre deg for dette. Visstnok er det lurt å være nøye med at det barnet ditt putter i munnen er rent, men bare tenk på hvor ofte babyer / småbarn putter ting i munnen de ikke skulle gjort som kan være mye fullere av bakterier enn man tenker over. f.eks en smokk som har ramlet på bakken eller gulvet, små hender som har krabbet og tatt på alt mulig rart; leker andre barn har hatt i munnen, gjenstander som har ligget på bakken, kjæledyr som slikker osv. osv. Stort sett går dette helt bra-slike episoder er faktisk med på å bygge opp immunforsvaret, og det tyder til og med på at er man for renslig er det mer sannsynlig at barnet får astma, allergier og eksem. Et annet eksempel er smokk som kan vær full av bakterier fra munnen (enkelte ganger foreldres munn hvis de sugde av smokken når den ramlet ut)- de aller færreste koker smokken etter en gangs bruk. Dette fører heller ikke til sykdom.

Dersom man får i seg store nok mengder av en bakterie i mat til at man blir syk kan det ta alt fra noen timer til en dag før man blir syk med oppkast/diaré.

Ta det helt, helt med to med at dette går helt bra.
Lykke til videre!

Mvh.
Jenny Ringnes

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn