Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svimmelhet ved menstruasjon

Spørsmål

Hei. Min datter på 14 (normal høyde og vekt, ingen sykdommer) er svært plaget med svimmelhet i to-tre dager før mensen. Dette fører til fravær på skolen og går ut over tid med venner. Svimmelheten kommer i tillegg til vanlige menssmerter i korsrygg og noe magesmerter. Så lenge hun sitter helt stille går det ganske greit.Vi har vært hos legen og ingen feil i blodprøver,ekg el blodtrykk. Vi har vært hos kiropraktor og prøvd massasje. Hun får proxan el ibux el paracet mot smerter, og vi har prøvd postafen mot svimmelhet. Finnes det noe hjelp å få?

Hilsen fortvilet mor og datter.

Svar

Hei.

Takk for henvendelsen din.

De hormonelle endringene som skjer i kroppen i forbindelse med menstruasjon kan påvirke kvinner på ulike måter. Det vanligste er at man merker humørsvingninger eller har lette magesmerter, mens andre kan føle seg svimle slik som datteren din.

Det er ikke så vanlig at man påvirkes i så stor grad at man ikke kan gå på skolen eller fungere sosialt slik du beskriver. Det er derfor lurt at hun har tatt en del prøver for å undersøke årsaken til svimmelheten, som EKG, blodtrykk og blodprøver. Heldigvis var dette normalt, men på den andre siden har det ikke hjulpet i forhold til å skulle «behandle» svimmelheten.

Jeg ville diskutert med legen om hun kunne hatt nytte av en form for prevasjonsbehandling for å regulerere hormonsvingningene.

I tillegg bør hun drikke mye vann i perioden rett før mensen, passe på å ikke få i seg masse sukker, ta det med ro når hun reiser seg for å unngå økt svimmelhet og prøve Ibux eller en annen NSAID forebyggende, altså rett før og i løpet av dagene hun er svimmel da prostaglandiner kan være årsaken til at hun er svimmel og bl.a. Ibux kan blokkere dannelsen av disse.

Jeg håper svaret var til hjelp og ønsker henne masse lykke til.

Mvh.
Jenny Ringnes