Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svimmelhet når man er syk- vanligvis et generelt og ufarlig symptom

Spørsmål

Hei vi var hos legen nå med jentungen på 13,hun har vært litt forskjøla i noen dager,bare hoster nå.For noen dager siden hadde hun litt hodepine og feber i 2 dager..hun klagde på at hun var svimmel når hun var ute i fjøset for å skulle hjelpe oss..det var bare noen ganger når hun bøyde seg..gikk fort over.Så var svaret vi fikk at det kunne være virus på balansenerven..ut ifra det hun beskrev.Jeg har googla at man må ta test med vann i øra for å se på øynene om det er tegn til dette..det gjorde ikke han.Ikke har hun hatt brekkninger eller noe heller..jeg tror det heller kan være at med sittestillene og dårlig mat at hun kan ha jernmangel..men det kan man tydligvis ikke ha i 13 års alderen..skal ta blodprøve imorra siden det var for sent å ta det dette dagen..Men att man kan si at hun har dette syns jeg er rart uten å sjekke mer..ikke har hun hatt forskjørlelse sår heller som kan gi virus..Hva syns dere?? Er det riktig å gi en slik diagnose`?

Svar

Hei!

Takk for spørsmål fra deg. Jeg er nok litt enig med deg utifra det du beskriver at episodene med svimmelhet mest sannsynlig skyldes noe annet enn en infeksjon på selve balansenerven. Å føle seg svimmel når man bøyer seg fram (eller reiser seg for fort) kan man oppleve av andre grunner enn dette.

De typiske symptomene på virus på balansenerven beskriver du egentlig ikke her, så det er ikke det første jeg ville tenkt på (Legen kan derimot ha spurt og funnet ut mye mer enn det jeg har tilgang til av informasjon her på Lommelegen.)

De typiske symptomene på vestibularisnevritt eller virus på balansenerven er:
- kraftig svimmelhet som begynner akutt og varer i minst 24 timer
-kvalme og/eller brekninger når man beveger hodet
-dårlig balanse
Dette kan vare i måneder, selv om symptomene blir lettere etterhvert.

Dersom man mistenker denne sykdommen kan man ta en kalorisk prøve der man spyler øregangen med kaldt og varmt vann og ser etter en reaksjon i øynene. Jeg tror ikke hun trenger denne testen.

Jeg tror det er stor sannsynlighet for at hun opplevde denne svimmelheten da hun bøyde seg ned fordi hun hadde feber og var litt dehydrert, eller kanskje ikke hadde spist noe særlig og hadde litt lavt blodsukker da det skjedde. Kanskje var det en kombinasjon av begge deler. Hodepine og feber etterfulgt av hoste nå er mest sannsynlig forårsaket av et forkjølelsesvirus, og ikke et virus som gjør noe med balansenerven.

Man kan være blodfattig når man er 13 år, og det høres ut som dere antakeligvis i skrivende stund har fått sjekket henne for jernmangel.
Det viktigste å finne ut av er om hun nå er bedre- feberen og hodepinen bør forsvinne etter et par-tre dager, mens hosten kan vedvare et par uker når man blir forkjølet.

Kort oppsummert:
Jeg tror ikke dette er et virus på balansenerven dersom svimmelheten har forsvunnet og hun bare hoster nå.
Det kan være at hun har jernmangel; dette vil dere ha svar på snart og evt. kan jernmangel rettes opp ved å ta et jerntilskudd.
Det er mest sannsynlig at hun opplevde svimmelheten som en generell reaksjon på at hun var syk med feber, vondt i hodet og kanskje ikke hadde spist og drukket riktig. Kroppen er flink til å si fra når noe er galt, og her prøvde nok kroppen hennes å si ifra at hun burde holde seg i ro og hvile inntil hun føler seg bedre igjen.

Jeg håper dette svaret var til hjelp for deg, og at datteren din allerede er på bedringens vei.

Mvh.

Jenny Ringnes

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-