Svelget kanyle

Spørsmål

Hei!

Jeg og min samboer mistenker at vår sønn som er snart 2 år har svelget en nål/kanyle som ser sånn ca. slik ut, med en spiss og plasthette. https://www.apotek1.no/produkter/bd-microlance-kanyle-x-1-orange-050x25mm-100stk-898620p

Vi har oppsøkt vår fastlege som sier at slike fremmedlegemer kommer som oftest ut igjen i avføringen, og at det ikke er prosedyre og utsette barn for røntgen basert på en slik mistanke så fremt barnet ikke har symptomer. Vår sønn har hatt hoste og feber i desember, men vi tror han ble frisk igjen før han evt. svelget kanylen. Vi har ikke sett tegn til verken kanylen, plastrester eller blod i avføringen - uten at vi har hatt anledning til å undersøke hver bleie i etterkant av tidspunktet vi tror dette har skjedd (ca. 2-3 uker siden).

Nå er vi litt i stuss på hva vi burde gjøre, og går rundt med en kontinuerlig bekymring - vi ønsker jo ikke at han skal utsettes for unødvendig stråling gjennom røntgen, men vi ønsker heller ikke at han potensielt skal gå rundt med en nål i magen. Usikkerheten tærer på oss, og vi har i den anledning to spørsmålsstillinger:

A) Er det mulig og sannsynlig at denne kanylen/nålen kan penetrere magesekken/tarmveggen og skade øvrige indre organer? Kan nålen "vandre" rundt inne i kroppen og medføre indre blødninger og potensielt være livstruende? Vi vet jo ikke om dette er fysisk mulig, men vårt verste mareritt er jo om eksempelvis nålen "transporteres" gjennom hovedpulsåren eller lignende til hjertet. Vil han få symptomer som eks. smerte, eller kan dette foregå nesten uten at vi merker noe? Hvor farlig er det som evt. kan skje?

B) Er det noen andre måter å finne ut om nålen ligger i magen uten å bruke røntgen - eks. ultralyd, "metalldetektor" eller lignende?

Svar

Hei,
Den kan ikke vandre inn i hovedpulsåren. Den kan muligens penetrere tarmveggen hvis hetten kommer av, eller sette seg fast. Jeg er her uenig med deres fastlege. Stråling fra et bilde som dette er ikke farlig for et barn så lenge man dekker til skjoldbruskkjertelen og testiklene hans. Det er godt mulig den har passert allerede i avføring uten at dere har sett det, men jeg ville sjekket med et røntgenbilde, og hvis den fremdeles er i tarmen ville jeg fulgt den med røntgenbilder over tid for å konstatere at den beveger seg. Hos så små barn kan det være at disse må hentes ut endoskopisk.

Mvh,

Nina Bryhn, MD