Sukker og aggresjon

Spørsmål

Jeg har en datter på 2 år. Hun har alltid vært veldig aktiv. Om hun ikke får viljen sin, blir hun agressiv og nesten voldelig. Sparker, biter, slår og kaster lekene vegg i mellom. Det er vanskelig å få skikkelig kontakt, hun ser helt andre steder enn på oss når vi snakker med henne. Sitte stille klarer hun i 2-3 min.
Aktiviteten øker kraftig om hun spiser sjokolade, det er som om hun ikke vet hvor hun skal gjøre av all energien. Kan det være "intolleranse" for sukkerholdig mat?

Kvinne, 24 år

Svar

Hei!

Det er ikke ukjent for småbarnsforeldre at sukker og godteri kan påvirke barnas aktivitetsnivå, noen reagerer mer ann andre på dette.

Du bør selvsagt ikke gi henne sjokolade hvis du merker at dette gir "uønsket" aktivitet.

Om aggresjonen hennes også skyldes sjokoladen er vanskeligere å svare på. Kanskje er hun helt normal med et kraftig temperament, og dette skal ikke nødvendigvis behandles eller defineres som et problem.

Hvis du er bekymret synes jeg du skal kontakte helsesøster som kan gjøre en vurdering og som eventuelt kan henvise videre hvis det er nødvendig.

Før du møter/snakker med helsesøster kan du skrive en dagbok i feks 1-2 uker hvor du noterer hvor ofte, når og hvordan disse anfallene arter seg, om det var noen utløsende årsak og hvordan dere løste problemet.