Store lymfekjertler

Spørsmål

Spørsmål på vegne av min sønn på 10 år.

For to uker siden våknet han og hadde en vond kul (lymfe) under øret/bak kjevebenet. Dagen etter merket jeg en kul foran øreflippen, og halsen virket hoven på høyre side (ser ut som større halsmuskel). Vi dro på legevakten, og fikk konstatert streptokokk infeksjon i halsen. (Legen kjente etter kuler i lysken og under armene, men uten å finne noen). Deretter begynte behandling med Penicillin.

Etter tre, fire dager fikk han allikevel noe feber. Dette varte i tre, fire dager, men mest om kvelden. Han fikk febernedsettende en kveld.

Penicillin kuren (Weifapenin) var ferdig på lørdag. Han har ikke hatt feber de siste dagene, og kulene synes noe mindre. Men han har veldig hovne øyelokk, spesielt om morgenen, og sier at det klør. I dag tidlig var han i dag temmelig svett når han våknet enda det ikke var varmt i rommet, og han ikke har tykk dyne.

Dette ble en del om bakgrunnen, men det er bedre det føler jeg, og det tar kun to minutter å lese vil jeg tro.

Så til spørsmålet: Er det grunn til å tro at det er noe galt (kreft) i lymfene? Jeg er kanskje overengstelig, men har hatt to/tre bekjente som har fått det.

Hva vil du tro at de hovne øyelokkene skyldes? Allergi, medisiner..?

Hvorfor denne svettingen i dag?

Og til sist, hvor lang tid vil det ta før lymfekjertlene er normale?

Jeg lider nok selv av og til av en en smule helseangst. Selv om jeg stort sett klarer å holde det i sjakk sliter jeg litt nå, og ville satt pris på et snarlig svar.

Mann, 37 år

Svar

Det er riktig det du antok, at bakgrunnsopplysninger er viktige i sammenheng med din sønns helsetilstand.
En streptokokk halsinfeksjon fører nærmest alltid til hovne lymfekjertler på halsen og/eller under øret og bak kjevebenet. Lymfekjertlene er da gjerne store og ømfintlige, slik at du nesten ikke får komme bort i dem uten at det gjør vondt. Lymfekjertler er en del av kroppens immunforsvar og minsker igjen i størrelse når en begynner med behandling - som hos din sønn. Det er et klart tegn til bedring at gutten din har vært feberfri de siste dagene og at kulene er blitt noe mindre.

Så til dine spørsmål: Måten hvordan lymfeknutene hans har reagert på er helt normal. Det kan gå noen uker til før kjertlene har kommet helt tilbake til normal størrelse. På lymfekreft tenker man dersom en har fått store lymfekjertler uten forklaring, altså ikke i din sønns tilfelle.
Svettingen ville jeg ikke legge vekt på etter bare en natt.
Hovne øyelokk må derimot avklares. Det kan være uten betydning, men det kan også være en form for allergi; eller det kan være en ettervirkning av en gjennomgått streptokokkinfeksjon. I begge tilfeller er det viktig at man finner ut av det og starter behandling, om nødvendig.
Derfor foreslår jeg at du kontakter fastlegen, slik at han kan ta en titt på ungen din.

Med vennlig hilsen