Språkutvikling hos 3-åring

Spørsmål

Jeg tenker at vi bør diskutere språkutviklingen hos gutten min på treårskontrollen på helsestasjonen for å finne ut om han er innenfor normalområdet eller ikke. Vi er litt usikre på dette. I forkant skulle vi gjerne visst litt om hva spesifikt vi skal se etter for å best mulig få avklart hvor vi står og hvordan vi evt kan hjelpe han.

En av tingene som jeg har lest om og som det kanskje kan være aktuelt å sjekke opp i er om han kan ha dyspraksi. Ett av symptomene var sikling, men jeg har ikke klart å finne ut hvor lenge det er normalt at barn sikler. Er det vanlig at barn på tre år sikler? Relevante sykdommer/medisiner: Fødselen var hard for barnet, og han fikk bl.a. en plexusskade. Jeg føler vi ikke enda kan utelukke at fødselen kan ha gitt andre, mindre synlige problemer, selv om det ikke på det nåværende tidspunkt ser slik ut.

Mann, 3 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Takk for spørsmål!

Du er bekymret for språkutviklingen til gutten din på tre år og lurer på om han er innenfor normalområdet.

Det er store forskjeller fra barn til barn også innenfor normalen.

I treårsalderen øker ordforrådet til 900 ord og artikulasjonen er temmelig bra for alle lyder (eventuelt sviktende for k, g, s og r) Barnet deltar i sanglek, rim og regler, bruker spørreordet «hva», bruker personlige pronomener og enkelte preposisjoner som «i» og «på» Barnet begynner også å bøye ord.

Legg merke til uttalen til barnet ditt, hvilke ord han bruker, om han bruker personlig pronomen, adjektiver, preposisjoner og konstruerer setninger på mer enn to ord.

Et barn som har talevansker har ikke nødvendigvis problemer med forståelse. Hvordan er forståelsen hos din sønn? Tenk etter om han misforstår beskjeder eller spørsmål fra deg osv. Liker han å bli lest for?

Dyspraksi blir også vurdert i forbindelse med forsinket språkutvikling. Dyspraksi er manglende evne til å utføre viljestyrte bevegelser av armer og ben men også av ansikt, tunge, stemmebånd mm. Barnet kan ha problemer med å suge/svelge/spise fast føde. De har ofte også mange forskjellige forsøk på å uttale ett ord og har problemer med å herme ord.

Jeg ville stusse over en treåring som fortsatt siklet, men jeg ville også tenke på andre mulige forklaringer munnpusting pga nesetetthet.
Klarer han å bruke sugerør?

Alle toåringer blir for øvrig sjekket med en standardisert test i forbindelse med toårskontrollen (SATS-test) og er det tegn til språklig forsinkelse her blir det vanligvis fulgt opp.

Du nevner hard fødsel og plexusskade. Plexusskade kan komme når skulderen sitter fast og man må manipulere/dra i hodet for å få skulderen ut. Ofte er barnet stort og fødselen hard som hos deg.

Det som imidlertid betyr noe for utvikling av hjerneskade i forbindelse med fødsel er om det har vært dårlig oksygentilførsel til barnet og eventuelt hvor lenge. En plexusskade har sånn sett ingenting med mulig hjerneskade å gjøre, men begge deler kan forekomme samtidig.

Helsestasjonene er gode på å vurdere språkutvikling hos småbarn. De er også relativt raskt ute med å henvise til videre utredning hos barnelege og logoped ved dårlig språkutvikling. Foreldrenes bekymring er ofte nok.

Jeg håper dette var til nytte og at du videre får den hjelpen du trenger!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-