image: Spedbarn vil ikke ha fast mat

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Spedbarn vil ikke ha fast mat

Spørsmål

Hei. Jeg begynner å bli ganske bekymret for baby sitt matinntak. Anamnese: Baby er ca. 8.5 mnd. Født til termin. Fullammet til 5.5 mnd.. Vekst og vekt kurve følges, ligger over gjennomsnittet på begge punkt helt siden hun var nyfødt. Har fått diagnosen «Gastroøsofageal reflukssykdom» på sykehuset, men de ønsket ikke å gi medisin før fylte 1 år. Problemstilling: Vi har store vansker med å få i hun fast føde, vi har ikke hatt noen «gode» perioder, kun komplett nekt fra start.

Jeg føler jeg har gjort alle tiltak som er mulig å gjøre med en så liten baby. Vi har prøvd: - most mat, hjemmelaget mat, bwl, klumpet mat, smoothie, frukt, grønnsaker, hjemmelaget og flere butikkjøpte havregrøter, skumpinner mm. - Andre har prøvd å gi henne mat. Prøvd å få henne til å spise mens vi spiser, og alene, eller sammen med søsken. - Vi har prøvd å tilby mar hyppig ila dagen, sjeldent (2 måltider ila dagen), litt etter amming, og lenge etter amming.

Nekter også flaske og sutt, og drikker minimalt med vann til måltider. Føler likevell vi ikke får nok hjelp på helsestasjonen fordi hun fortsatt legger godt på seg. Jeg begynner snart i jobb, og er redd for at dette kommer til å merkes drastisk på vekta. Likevell vet jeg ikke hvordan jeg skal få henne til å spise mer, og skjønner ikke hvorfor vi ikke får mer hjelp til å få i henne mat.

En vanlig dag: - ammes ved oppvåkning kl 05:30 - spiser første måltid ca. 0600 (gjennomsnitt to t-skjeer med tilbydt mat) - Ammes i seng kl. 0730 - Mat mellom 09-10 (gjennomsnitt en t-skje) - Ammes i seng kl. 1130 - Mat tilbys ca. 14 (max ett par t-skjeer) - Ammes i seng igjen mellom 1430-1500 - Spiser middag (tre t-skjeer i gjennomsnitt) - Ammes i seng for natta kl. 1815-1845. - Ammer så max 2 ganger ila natta, men dette er ikke lange ammestunder,max fem min pr. oppvåkning.

Hun snur seg vekk, klemmer munnen sammen undr måltid. Brekker seg flere ganger uansett mengde på skjeen.Hva kan jeg gjøre? Hva er vanlig? Hvorfor ikke tiltak?

Mann 27
Svar

Hei

Først vil jeg si at dere har prøvd mange av de gode rådene vi gir for å venne spedbarn til gradvis å spise fast mat, og jeg forstår at dere er noe fortvilet når hun allikevel ikke vil spise fast mat. Likevel vokser jenta deres fint med den maten hun får, primært morsmelk, og jeg håper dere også kjenner på en god følelse over at du faktisk lager en så næringsrik og fet melk som viser seg i den gode tilveksten og trivselen hennes. Det er også tilstrekkelig ernæring for spedbarn med morsmelk de første 6 månedene. Det er forøvrig også anbefalt tilskudd av D-vitamin ihvertfall hele første leveår.

Hun har fått smake på mange forskjellig matvarer. Det er i seg selv en viktig faktor for å venne seg til å spise fast mat, og selv om ikke mengden er stor, så er det bra.

De fleste spedbarn på hennes alder vil ta det meste av maten gjennom fast mat. Det er nærliggende å tenke at grunnen til at hun ikke gjør det, slik dere beskriver det, er at det gir henne ubehag å spise mat som skal behandles i munnen annerledes enn melk som suges og svelges og kjennes annerledes eller tydeligere å svelge. Det er kjent at barn med gastroøsofageal refluxsykdom kan få ubehag i spiserøret i forbindelse med at maten kommer opp i spiserøret, og dette kan skape irritasjon og ubehag når de skal spise. Det er med all sannsynlighet det som skjer for henne når hun skal spise annet enn morsmelk, da hun tydelig viser at hun ikke vil ha, kniper munnen sammen og snur seg bort og brekker seg av selv en teskje mat. Jeg tenker at det er naturlig at dere blir litt fortvilet når dette skjer, men det er viktig å ikke la det komme til uttrykk overfor henne, så denne situasjonen blir forbundet med negativ tilbakemelding for henne.

Siden du ikke sier noe om generell tilfredshet hos jenta di, så tenker jeg at hun er tilfreds. Det kan dog tale litt mot irritasjon i spiserøret, da spedbarn som er plaget med reflux gjerne uttrykker ubehaget sitt gjennom å ikke nødvendigvis være en blid og tilfreds baby. Men dette er ikke absolutter.

Med medisiner er det heller ikke alltid ett svar med to streker under. Hvis det er slik at hun kjenner ubehag i spiserøret når hun skal svelge annet enn melk, så er det fullt forståelig å ikke ville ha det. Det er viktig at dere prøver å forstå barnet, selv om dere ønsker så veldig at hun skal spise fast mat. Når en forstår barnet og ser det fra barnets side, blir ens egen fortvilelse også mindre. Det finnes effektive medisiner mot reflux. Mange vokser det av seg og dette kan derfor høyst sannsynlig til å løse seg.

Det er også viktig å ikke presse henne, for hvis dette skyldes irritasjon i spiserøret vil det å presse henne kunne føre til vegring mot å spise framover også.

Hvis forklaringen på hennes vegring for mat er at hun kjenner at det ubehagelig å svelge fast mat, - på grunn av irritasjon i spiserøret som skyldes refluxsykdom, så må en gjøre noe med det for at hun skal ville spise fast mat. Derfor synes jeg at dere skal ta kontakt med fastlegen deres, eller gjerne direkte med barneavdelingen som ga henne diagnosen og forklare situasjonen og be om råd, veiledning og oppfølging. Dette er en vurdering som lege/pediater bør ta.

Når dette er sagt så hender det at jeg møter noen babyer som bruker veldig lang tid på å tilvenne seg fast mat, uten at det er noen åpenbare grunner til det eller sykdom eller diagnoser som forklarer det. Så lenge disse babyene elsker morsmelk og har den tilgjengelig så vil de være veldig tydelige på å ville ha det. Hvis mor ikke er der, for eksempel at hun begynner å jobbe, så vil ikke disse barna sulte ved matfatet, for eksempel ved tilbud om flaske med melk og tilbud om ulik fast mat gjennom dagen. Og vann innimellom måltidene. Det kan være lurt å gjøre seg noe mindre tilgjengelig av og til, som ammende mamma altså. Da er det også fint å ha en tålmodig og rolig pappa.

Oppsummert er mitt råd til dere å ta kontakt med de som ga henne diagnosen for vurdering av tilstanden slik den er i dag.

Jeg ønsker dere lykke til.

LES OGSÅ: Matallergi første leveåret

Foto øverst: Africa Studio / Shutterstock / NTB