Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Spebarnsmor bekymret for smitte fra søsken

Spørsmål

Hei. Jeg har en baby på tre uker og innrømmer at jeg er ganske så «hønemor». Jeg er veldig redd for at han skal utsettes for bakterier, virus, infeksjon osv. Jeg har to større barn hjemme som ofte tar med seg venner hjem. Barna vil jo se, kose, stryke på baby og det er jo fint, men de vasker deg ikke så ofte på hendene. For eksempel hvis de spiser brødskiver med salami, skinke osv og deretter tar på baby, kan baby da bli smittet med farlige bakterier? Listeria? Babyen putter jo ofte hendene i munnen etter noen har tatt på han. Ønsker egentlig bare å slappe litt mer av i forhold til dette, men er vanskelig for er så bekymret for at baby skal bli syk.

Kvinne 32
Svar

Hei
Jeg skjønner du har en uro for babyen din og ønsker å gjøre det beste, de små er jo så avhengige av alle rundt seg.

Jeg synes det er fornuftig å ha noen regler, både for eldre søsken når de kommer fra barnehage og skole, og for besøkende - vask hendene med såpe og varmt vann når de kommer hjem og  når de skal ta på babyen.  Og om noen er forkjølet så er det naturlig å ikke kose med babyen.

Et nyfødt barn er også utrustet med antistoffer fra moren som beskytter barnet på samme måte som det beskytter moren. Mengden antistoffer  fra mor avtar gradvis og fra 6 med alder sier vi at må barnet klare seg på egen hånd og bygge opp sine egne antistoffer.

Amming virker også beskyttende da det i morsmelk er antistoffer fra mor som beskytter barnet mot infeksjoner.

Vaksinasjon er også en måte kroppen opparbeider seg immunitet mot sykdom på.

Sykdom pga listeriabakterien er svært sjeldent og det er hovedsakelig personer med nedsatt immunforsvar som kan bli veldig syke av det. Gravide er også utsatt om de får i seg listeriabakterien, da det kan medføre svært alvorlig sykdom hos fosteret. Derfor får alle gravide informasjon om typer mat de ikke bør spise, som myke modningsoster, røkelaks og gravet fisk og rakfisk, rå kjøttprodukter mm. Det er mer info om listeria på Folkehelseinstituttets nettside, fhi.no.
Husk at dette er svært sjeldent og du skal ikke gå rundt og bekymre deg for om babyen kan bli smittet av listeria, jeg har aldri hørt om det heller.

Vi må søke å finne balansen, jeg tenker du kommer utrolig langt med håndvask og unngå nærkontakt med syke personer. Og husk at fx en forkjølelse smitter mest i starten.
Det er jo også godt å vite at OM vi blir syke, store eller små, så har vi et utrolig godt helsevesen til å hjelpe oss gjennom det.

Jeg snakker ofte med foreldre som er litt bekymret for babyen sin som fx virker litt tett i nesen. Da sier jeg gjerne at det er 3 ting som er viktig for å vurdere babyer i forhold til sykdom eller om det er grunn til bekymring. Det er 1. allmenntilstanden, 2. Allmenntilstanden og 3. Allmenntilstanden. En baby som våkner som den pleier, spiser som den pleier, gir god kontakt som den pleier er ikke en veldig syk baby. Mange kan synes det gjør godt å snakke om disse tingene på helsestasjonen.

Håper du ble litt beroliget og får en fin tid framover med babyen og familien din.