Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Snus og amming

Spørsmål

Hei! Jeg er mor til en gutt på 8 måneder. Snuste før svangerskapet, sluttet da jeg ble gravid. I det siste har ammingen avtatt og jeg har tidvis tatt en snus igjen. Har lest om halveringstid og at det tar 7,5 time før snusen er ute av kroppen. Det jeg lurer på da, og ikke finner noe svar på, er om hvilke mengder dette gjelder? Er det én snus, to eller uansett mengde? Nikotininnhold i de forskjellige typene vil jo også variere? Jeg vil jo selvfølgelig ikke at barnet mitt skal få i seg nikotin. Men er det trygt om jeg tar tre snus en kveld og ammer 8 timer senere på morgenen? Takk for svar.

Svar

Hei.

Nikotin har en halveringstid på to timer, dvs at to timer etter "inntak", vil konsentrasjonen i blodet være halvert. En regner videre med at det tar 5 x halveringstiden før et medikament eller preparat er ute av blodet i praksis. I dette tilfelle altså ti timer. Du ammer 8 timer etter siste snus, og da er det lite nikotin igjen i blodomløpet ditt, og enda mindre i morsmelken. 

Det er bra at du passer på dette, men samtidig må det legges til at tobakk og snus inneholder en svært lang rekke kjemiske stoffer som vi tildels ikke har oversikten over, heller ikke farligheten. Tenk ikke minst på plantevernmidler m.v. 

Idealet er derfor å ikke snuse når man ammer, og siden du som mor ønsker kun alt det beste for barnet ditt, og er enig at "føre var" er det beste i slike sammenhenger, så kan det hende at du vil bruke ammingen nå som påskudd og motivasjonsfaktor for å slutte. Om du ikke velger å slutte, så er det klart at det vil være fornuftig å ikke bruke snusen med høyest nikotininnhold, jfr ditt spørsmål om dette. Og flere snus etter hverandre øker mengden nikotin i blodet ditt,  så om du ikke klarer å slutte, så vil en snus være mindre uheldig enn flere snus, naturligvis.


Dette temaet kan du lese mer om her:


https://helsenorge.no/etter-fodsel/amming

Jeg siterer derfra:

"Røyk og snus

Det beste er om særlig du, men også din partner, unngår å røyke og snuse. Men selv om du røyker eller snuser, er det viktig å amme. Dette fordi morsmelken er så verdifull, og helseeffektene ved amming er så store og viktige. 

Når du bruker tobakk, går nikotin og andre giftstoffer over i morsmelken og videre til barnet. Høyt nikotininnhold i blodet til barnet kan føre til blekhet, kvalme og hjertebank, og det er trolig at nikotinet forstyrrer barnets kontroll på pust og hjerteaktivitet. Hvis du eller din partner røyker, bør dere ikke sove i samme seng som barnet på grunn av økt risiko for krybbedød.

Hvis du ikke greier å slutte helt, bør du røyke eller snuse så lite som mulig. La det gå lengst mulig tid mellom tobakksbruk og amming. Hvis du røyker eller snuser rett etter at du har ammet, vil det være mindre nikotin i morsmelken når babyen får sitt neste måltid, enn om du røyker eller snuser før du ammer. Hvor mye nikotin morsmelken inneholder avhenger også av hvor mye du snuser eller røyker."


Håper at dette var nyttig og grei informasjon, ønsker deg alt vel.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-