Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter under amming

Spørsmål

Hei! Har en superfin gutt på 10 uker som virker som han får mye vondt i magen under amming, gråter ofte ved puppen(særlig ettermiddag kveld, ikke på natten) og presser veldig for å få ut luft/avføring. Gråten gir seg og han er ikke utrøstelig så det er ikke snakk om kolikk, men det er synd at ammestundende ofte preges av gråt/vondt. Hver gang jeg observerer avføringen som kommer ut er den veldig skummende. Hva kan dette skyldes? Han fjerter også ofte. Han legger forøvrig fint på seg og er også mye blid og fornøyd.

Svar

Hei!
Takk for henvendelsen din. Det er ikke så lett å si akkurat hva misnøyen ved puppen skyldes. Det kan være flere grunner, og jeg skal prøve å si noe om de vanligste grunnene slik at du selv kan vurdere hva som stemmer mest.

1. Luft/mageknip. Han kan reagere på noe i brystmelken som gir ham mageknip og luft - mye rå grønnsaker, salat eller bønner/linser kan f.eks. gjøre dette. Dersom du er av de som spiser mye av dette, kan det være lurt å kutte ned og se om det bedrer seg. Det at han fjerter ofte tyder på at han har mye luft. Dersom det ikke skyldes noe i brystmelken kan det være at han svelger for mye luft når han ammes. Vær nøye med at han ligger riktig og får godt tak på puppen når han ammes, og ta gjerne en rapepause halvveis ut i ammingen og når han har ammet ferdig.
2. Matoverfølsomhet. Det er også mulig å reagere på andre ting i brystmelken som forårsaker mer enn bare luft og "vanlig" mageknip. Det vanligste er at babyer reagerer på melkeprotein og utvikler såkalt melkeproteinallergi der proteinet i melken forårsaker små mengder blod i avføringen som man kan se med det blotte øyet, eller mindre mengder som man kan oppdage ved mikroskopi. Avføringen pleier også å bli slimete, og kan være skummende slik du beskriver. Det finnes ingen test man kan ta for å påvise denne tilstanden, bortsett fra at man kan sjekke avføringen for blod og inflammasjon. Der man mistenker dette bør mor prøve å kutte alle melkeprodukter fra kostholdet i minst 2 uker og se om symptomene forsvinner i form av normal avføring og roligere baby. Jeg ville nok vurdert dette utifra det du beskriver.
3. Kolikk. Jeg vet du sier han ikke er utrøstelig, men dette kan likevel være begynnelsen på kolikk. Dette kjennetegnes ofte med langvarig gråting, ofte rundt samme tid på dagen, og ofte på kvelden.
4. Trøske. Kan han ha soppinfeksjon i munnen som gjør ham utilpass? Dette kjennetegnes ved hvitt belegg i på tunga og/eller innsiden av kinnene, tannkjøtt og oppi gommen.

Babyer har ikke en godt utviklet trykketeknikk når det gjelder avføring. De har svake magemuskler og mangler koordinasjonen man trenger for å trykke riktig. De fleste babyer trykker derfor veldig mye og kan virke som de sliter med å få avføringen ut, men så lenge de ikke har hard avføring er dette vanligvis helt normalt, og ikke tegn på forstoppelse.

Håper dette var til hjelp!
Ønsker deg lykke til videre, og håper ammestundene snart ikke preges av gråt og vondt lenger!

Vh.
Jenny Ringnes

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-