Slimet avføring og virusinfeksjoner hos baby

Spørsmål

Hei! Skal prøve å være kort.

Sønnen min er 8 mnd gammel nå. Det startet med at han hadde skrikeperioder på kveldene hver dag da han var nyfødt. Vi trodde at dette kunne skyldes kolikk men siden dette var bare på kveldene så utelukket vi dette. Sov godt om nettene.
Han hadde mye plager med bløt avføring, til tider diare, som det var mye slim og mye fett i. Den var gulgrønn på farge. Veldig mye luft i magen.
Da han fikk morsmelk kom nesten alt han spiste opp igjen i bleien. Tyntflytende med slim.

Legen min sa at dette var normalt siden han fikk bare morsmelk. Han hadde ofte problemer med å få opp rapene sine. Satt på en måte fast.
Mye plaget med fylling rett etter mating. Nå etter 6-7 mnd alder mindre på ammingen og mere fast føde.
Er mye trett, sover ofte lange dubber, er mye sutrete, skriker mye.
Kan skrike plutselig i når han ligger og sover.
Når han skal ha mat med myke biter i som er beregnet til alderen hans så hender det ofte at han gir hals og får maten i vrangstrupen.
Han har mye problemer med slim i avføringen fortsatt, fettete og gulgrønn på farge.
Er veldig mye ufordøyd mat i bleiene.
Noen ganger er det bleier med bare surt slim i selv om han får mindre morsmelk enn før. Noen ganger gulping etter melkeinntak.
Han hikker og raper etter matintak. Ofte våkner han av søvnen sin bare for å få rape. Sikler mye ha skiftet mange smekker.

Nå i de siste 4 ukene har han vært plaget med øvre luftveisinfeksjon med virus og feber. Mye slim i lungene som surkler, rød i ørene, hoster opp mye slim om natten. Ser ut som at han svelger slimet.
Har ikke tegn til tungpustenhet. Har også lagt merke til at han har en litt syrlig ånde. Trodde faktisk at dette skyldtes bananen men det var ikke den nei.
Jeg er litt bekymret at legen min sier at det ikke er så mye å gjøre med luftveisinfeksjonen så lenge det er et virus og så lenge at han ikke har dårlig almenntilstand.
Og det med slim i avføringen sier hun at det ikke er noe å engste seg over.
Håper at du kan hjelpe meg. Mvh en litt bekymret mor.

Svar

Hei.

Under "tilleggsinformasjon" her har du skrevet "cystisk fibrose, melkeintoleranse, gluten, gastroøsofagal reflux".
Hvis dette er diagnoser som barnet ditt har, så må ungen åpenbart følges opp av barnelege. Men jeg går kanskje ut fra at du har skrevet dette fordi det er ting du er bekymret for?

Du har ikke stilt noen konkrete spørsmål her, men gitt uttrykk for at du er bekymret for det at legen sier at det ikke er noe å gjøre med virusinfeksjoner i luftveiene. Og du er bekymret over barnets slimete avføring.

Det er ikke godt å være bekymret for sitt lille barn slik du er nå, og her har åpenbart ikke legen din klart å berolige deg eller å få deg til å stole på hennes konklusjoner og råd. Da er bare "halve jobben" gjort som lege.

Jeg tenker at det viktigste her blir at du får formidlet den bekymring du her beskriver, overfor deres fastlege, slik at hun blir klar over dette og kan hjelpe dere med dette. Det må hun gjøre enten ved å forklare sine betraktninger og konklusjoner bedre, slik at du klarer å stole på det, og derved greier å legge fra deg bekymringene dine, eller evt ved en henvisning til en barnelege for en "second opinion".
Jeg tror at du vil ha nytte av begge deler.
Mitt klare råd til deg, og det er et godt råd, er at du tar en utskrift av spørsmål og svar her, og gir det til deres fastlege til informasjon, og bruker dette som utgangspunkt for den videre håndtering av dette.
Det vil du ikke angre på, og legen deres vil sette pris på en slik tilbakemelding, for det er jo forutsetningen for å kunne gjøre en stadig bedre jobb for dere og for ditt barn.

Rent medisinsk så er det slik at virusinfeksjoner i luftveiene er noe som alle barn vil ha en svært lang rekke av gjennom oppveksten, og der finnes ikke kurerende behandling mot dette. Det er noe barnets immunapparat tar hånd om, og ved at det stadig får bryne seg på slike infeksjoner, så utvikler barnet et velfungerende immunapparat etterhvert. Det er mao. en nødvendig, men slitsom del av oppveksten.

Alternativet til virusinfeksjoner er bakterielle infeksjoner. De er vesentlig sjeldnere, og de kan behandles med antibiotika. Leger har metoder for å skille virus- og bakterieinfeksjoner, bl.a. blodprøver (CRP m.m.) Dersom legen deres forklarer dere hvorfor hun vurderer barnets infeksjoner som virusinfeksjoner, f.eks. ved at barnet har normal CRP, så vil det sikkert være lettere for deg å stole på dette. Gjør det derfor til vane å spørre om VRP-verdien når du har barnet til legeundersøkelse for luftveisinfeksjoner.

Legen deres har konkludert med virusinfeksjoner i luftveiene her, og det kan jo absolutt være rett for alt jeg vet. Jeg har ihvertfall ikke holdepunkter for å si at det er feil diagnose, siden jeg ikke kan undersøke barnet og heller ikke kan etterprøve legens undersøkelser og konklusjoner i ettertid. Men at det er fullt mulig at legens diagnoser er rett, ihvertfall helt klart.

Så til dette med slimet avføring.
Spebarns avføring er ofte veldig slimete og i det hele tatt veldig forskjellig fra "voksenavføring", og ingenting av det du her beskriver, gjør meg bekymret. Vi er i det hele tatt ikke spesielt opptatt av utseende på barnets avføring i det hele tatt, i motsetning til mange foreldre. Det man som lege og helsesøster er opptatt av, er om barnet vokser i normalt tempo, dvs vektskurvene, og trivselen generelt. Hvis et barn følger vekstkurvene, er det svært god grunn til å tenke at alt er bra og at barnet er friskt.
Spørsmålet er altså om barnet ditt følger sine vekstkurver. Forhør deg om det med helsesøster.

Jeg vil også absolutt anbefale deg at du tar kontakt med helsesøster også for dine bekymringer her. Det er typisk slikt som helsesøstere har svært god kompetanse og erfaring på, dette med måltider, raping, avføring, vekstkurver og ikke minst: bekymrede mødre.
Ta også med deg en utskrift av vår korrespondanse her til helsesøster, og avtal regelmessig oppfølging videre for disse tingene, inntil du har fått en "god magefølelse".

Avslutningsvis vil jeg anbefale deg å få ordnet med en undersøkelse hos en barnelege for en "second opinion" på disse tingene, for dersom du da får beskjed om at heller ikke barnelegen ser grunn til bekymring eller mistenker sykdom, så vil det bli mye lettere for deg å la være å bekymre deg. Time hos barnelege kan du få enten ved at fastlegen henviser, jfr ovenfor, eller ved at du selv bestiller time hos en privatpraktiserende barnelege som tar imot pasienter uten henvisning fra barnelege. Du kan spørre fastlege eller helsesøster om hvor nærmeste slike finnes der du bor, eller finne det via Gule Sider eller ved å google det e.l. Når du går til barnelege, bør du også ha med utskrift av spørsmål og svar her, til legens orientering, slik at legen får en best mulig forståelse av problematikken her.

Håper svaret er til nytte. Lykke til!

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-