SKJELING HOS SMÅBARN

Spørsmål

Er det normalt å begynne å skjele etter bruk av briller som skulle forebygge dette?
Er det feil styrke på brilleglassene?
Hva kan vi gjøre?
Bør vi oppsøke annen lege?
Kan dette opereres bort, og når?

Relevante sykdommer/medisiner: Min dattter var første gang til konsultasjon hos øyelege, for far er langsynt, og vi ville at datteren vår skulle få behandling tidligst mulig. (bl.a for å slippe å begynne å skjele.) Hun var overlangsynt +5 og +6 på øynene. Men det var ingen skjeling.
Når hun var 2 år hadde vi flyttet og byttet øyelege. Nå får vi beskjed om bruk av briller. Hun begynner med meget sterk styrke. (ifølge optiker, synes dette er merkelig)
Etter 2 mnd. fra og til med bruk av briller, skjer det forandringer.... Hun begynner å skjele voldsomt, gjemmer øynene. Nå er hun snart 3 år og bruker brillene daglig, men når hun ikke har de på er skjelingen der med engang. Jeg synes dette er ille og vil høre om dette er riktig.

Kvinne, 34 år

Svar

Skjeling hos barn må alltid tas alvorlig, noe som dere har gjort.
Generelt gjelder det at jo tidligere man oppdager synsproblemer, jo større er mulighetene for å forbedre situasjonen. Problemet med skjeling er at hjernen etter en stund venner seg til å bearbeide informasjon kun fra ett øye. Det andre øye blir dermed mindre trenet og fungerer dårligere.
Husk òg at dette ikke ”bare” er synsproblemer, barna kan også slite med for eksempel hodepine, tretthet eller vond i øynene.

Du skisserer en kompleks sykehistorie og jeg har lyst å poengtere fire momenter her.
1: Langsynte barn skjeler ofte.
2: Det må utelukkes at brillene er for sterke
3: Din datter hadde muligens uansett begynt å skjele.
4: Fordi du er i tvil om hun får adekvat behandling er dere nødt til å oppsøke øyelege på nytt. Om samme lege eller kanskje heller en kollega. Det skulle bare mangle - dine tvil må tas alvorlig og du bør få avklart dine spørsmål raskt.