Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sen språkutvikling

Spørsmål

Hei.
Jeg har en sønn på 2år og 8mnd som ennå ikke har begynt å snakke. Når jeg spør helsesøster får jeg beskjed om at; det kommer, han er nok bare litt sein. Logoped blir ikke koblet inn før han er 4 år. Det hører med til historien at han fikk satt inn dren på begge ører for 5 mnd siden. Før operasjonen hadde han faktisk flere forståelige ord enn han har nå. Nå sier han bare mamma, pappa, nei og så har han noen ord/lyder han lager(bien - bilen,va - vann/drikke, t te - to tre,hapappa - hade pappa,n - smukken osv. han har kanskje 10 til slike ord)Lener han seg kanskje litt på at jeg forstår han uansett?
Han forstår det meste vi sier og er oppegående, men han er helt fraværende når jeg setter meg ned å skal snakke til han. Det er som han ser rett gjennom meg og ikke får med seg hva jeg sier. Han lager ikke ett ansiktsutrykk som kan bety at han forstår, men ikke gidder å høre etter. Jeg kan sitte meg ned fremfor han og sier at vi skal reise til mormor, så skal du ligge der i natt -INGEN reaksjon.
Jeg prøver å lese bøker med han - pekebøker og mine første ord, men han blar f.eks frem til en side og peker på en disse, og jeg sier ordet, men han sitter bare å ser på den og peker - prøver ikke å si noe.
Han "babler" heller ikke, men peker og lager lyd hvis det er noe han vil. Etter operasjonen oppdaget vi at når han så på tv begynte han å le av ting som ble sagt/gjort, det skjedde aldri før. Så jeg vet jo at han hører nå.
Han elsker forresten "drømmehagen". En film gjerne barn på under ett år liker. Tror det er fordi de høres ut som han og han klarer å sammenligne seg med de.
Han blir veldig fort sint, frustert og lei seg.(mye også i bhg) han er rastløs og utolmodig (selvfølgelig som alle andre 2-3 åringer).
Jeg føler meg som en gal mor som bare maser, men jeg er faktisk redd for at det er noe galt. JEg vet ikke om noen barn som ikke har språkutvikling i den alderen.
Hva bør jeg gjøre? Sitte på sidelinjen å vente, eller er det noe noen kan ta tak i?

Mann, 2 år

Svar

Hei.

Du skal få fastlegen til å henvise ham til en barnelege for en utredning av dette. Det er helt unødvendig å engste seg slik du gjør, om ikke noe er galt, og samtidig så skal man la "tvilen komme tiltalte til gode" og heller henvise en gang for mye enn en for lite, når det gjelder barn som ikke selv kan forklare seg m.v.

Dersom du mot formodning skulle ha noen problemer med å få fastlegen til henvise deg til barnelege, tar du bare skjeen i egen hånd og bestiller time hos en privatpraktiserende barnelege som tar imot pasienter uten henvisning. Spør fastlegen om hvor nærmeste er der dere bor, eller søk det opp på nettet.

Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-