Semper-dråper til babyer- trendy, men er det trygt?

Spørsmål

Vedrørende Semper Dråper til spedbarn

Hei,

Etter fullamming kun første uken, deretter pumpet brystmelk supplert med morsmelkerstatning,
beveger vi oss nå ved ca. 3 måneder over til 100% morsmelkerstatning.

Vårt barn har - foruten D Dråper - også fått probiotika (Semper Dråper) daglig fra ca. 5 uker
(etter tips på helsestasjon kjøpes dette respetfritt på apotek).
Barnet er 12 uker nå.

Barnet sover veldig godt & lenge om nettene (gråter ikke nattestid),
og selv om barnet ikke alltid har avføring daglig, har han aldri hatt forstoppelse / hard avføring til tross for i hovedsak å ha fått morsmelkerstatning så langt i livet.

Er 5 Semper Dråper noe vi trygt kan fortsette å blande i morsmelkerstatningen èn gang daglig?

Vennlig hilsen
-Far-

Svar

Hei.

Tusen takk for henvendelsen din.

Det høres ikke ut som sønnen deres er forstoppet, og jeg er derfor ikke sikker på årsaken til at dere ble tipset om å gi ham Semper dråper en gang daglig.Mest sannsynlig ville han hatt samme type avføringer om dere ikke hadde gitt ham Semperdråper (ofte beskrevet som "puddingkonsistens" hos babyer som får morsmelkserstatning). Det finnes ingen bevis eller studier som tilsier at babyer trenger probiotika "for å holde systemet i gang" eller for å "forebygge forstoppelse eller diaré". Dette skal en normal kropp klare på egenhånd. Dersom han i perioder virker forstoppet og avføringen blir til faste, små klumper kan dere gi malt i noen dager til det retter seg og sørge for at han drikker rikelig. Andre alternativer er laktulose eller sviskejus.

Probiotika og prebiotika har blitt veldig "trendy" de siste årene. Først var det kun en trend for voksne, men det har nå sneket seg inn i barne- og babyverdenen også. Jeg tror absolutt at det har nytte for seg i visse tilfeller og situasjoner; for eksempel kan det forkorte varigheten av diare ved virusinfeksjoner og kanskje forebygge diare ved antibiotika-bruk. Utover dette finnes det derimot per idag ingen beviselig nytte av daglig bruk av Semper dråper. Tilgjengelig dokumentasjon fra studier gjort på babyer er foreløpig for sparsom til at man bør anbefale rutinemessig tilskudd av Lactobacillus reuteri (melkesyrebakterien i Semper-dråper) til alle spedbarn. Slikt sett ligger trenden foran vitenskapen. Spesielt mangler man kunnskap om langtidseffektene ved slik bruk fordi dette er såpass nytt. Jeg ville vært bekymret for hva et slikt ekstra bakterie-tilskudd muligens kan gjøre med den naturlige tarmfloraen hos et lite barn. Mange viktige ting i forhold til utvikling av et sterkt, normalt immunsystem skjer for eksempel i tarmen. Er det mulig at tilskudd med probiotika kan "klusse" med dette? Er det ikke bedre å la tarmen bygge sin egen tarmflora uten å gi unaturlige mengder av et "naturlig tilskudd" og dermed kanskje tukle med kroppens naturlige system? Dette er bare spørsmål jeg ikke vet svaret på, og man kan argumentere at det per idag heller ikke finnes bevis for a Semper-dråper er skadelig- problemet er at vi ikke vet med sikkerhet hva man oppnår av fordeler eller ulemper. Et oppslagsverk angir at probiotika muligens kan være et alternativ i enkelttilfeller der andre "kolikkråd" ikke har gitt resultat, men det er heller ikke godt dokumentert at probiotika gir bedring i slike tilfeller.

Jeg vil også nevne at det er veldig vanlig å ha bekymringer rundt avføringsmønsteret til spebarn- hvor mye, hvor ofte, konsistens, lukt osv. Babyer som ammes har som regel sennepsgul, kornete avføring som er veldig løs fordi brystmelk fordøyes raskere og itillegg har en mild lakserende effekt sammenlignet med morsmelkserstatning. Det er ikke uvanlig at babyer som ammer har opptil 8-10 avføringer per dag de første 2-4 ukene. Babyer som får morsmelkserstatning har avføring som vanligvis er litt fastere i konsistensen, og har ofte færre, men større avføringer enn de som ammes (og ofte en strammere lukt). Etter 4 ukersalderen endres dette avføringsmønsteret og uansett om man ammer eller gir morsmelkserstatning vil de fleste babyer totalt sett ha færre avføringer. Variasjonene her er store og individuelle- akkurat som vi også er forskjellige på dette området som voksne. Babyer kan ha flere avføringer om dagen, men det kan også være normalt at det går 3-4 dager uten avføring. Dersom barnet ikke virker utilpass og avføringen- når den endelig kommer- ikke er hard (små, mørkebrune klumper) er det ingen grunn til bekymring. Ofte kan man tro babyen er forstoppet fordi det virker som den presser eller trykker veldig i forbindelse med avføring og lager ansiktsuttrykk som skulle tilsi at man er forstoppet. Dersom avføringen er løs er IKKE dette tilfellet- trykkingen, grimasene og kroppsbevegelser de gjør er et resultat av at de fremdeles har relativt svake magemuskler og utilstrekkelig koordinasjon når det gjelder kunsten å mestre det å bæsje. Det kan hjelpe å holde babyen opp slik at gravitasjonskraften kan hjelpe til, eller gjøre "sykle i lufta"-øvelse der man forsiktig gjør sykkelbevegelser og bøyer knærne på babyen opp mot magen. Det er også effektivt å stikke et termometer i stumpen for å stimulere avføringsrefleksen.

Vær oppmerksom på at det ofte vil skje endringer i avføringsmønsteret i forbindelse med at man introduserer fast føde, noe dere snart står ovenfor. Babygrøt, banan eller eplemos kan for eksempel virke forstoppende, mens pærer, fersken, plommer, aprikose og erter kan virke avførende. Avhengig av hva man introduserer kan avføringen endre seg til gul/oransje (gulrot, squash) eller grønn (spinat, erter, bønner)- og alle variasjoner fra brun til grønn, gul eller oransje er derfor normalt. Det vil være naturlig at tarmsystemet vil trenge litt tid på å venne seg til disse endringene, inkludert litt mageknip, luft osv., uten at dette er noe man trenger "behandle" med f.eks. probiotika. Man bør derimot oppsøke lege dersom man ser svart avføring, blod i avføringen, mye slim eller hvis forstoppelsen forverrer seg til tross for at man gir avførende mat og/eller malt. Blod i avføringen hos babyer skyldes vanligvis en liten sprekk i endetarmsåpningen, ofte hvis man har hatt en stor eller hard avføring, men det kan også skyldes en allergi (melkeprotein-allergi) eller noe annet man bør få legen til å vurdere.

Kort oppsummert ville jeg sluttet med Semper dråper inntil det finnes mer kunnskap og bevis om nytten av (evt.skaden av) dette hos barn.

Håper dette var til hjelp! Lykke til videre!

Mvh.
Jenny Ringnes

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-