Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Seks måneder gammel gutt som gulper

Spørsmål

Hei!

Vi har en nydelig gutt på straks seks mnd som sliter veldig med nattesøvnen. Jeg har lurt på om det kan være stille refluks etter å hå hørt andres erfaringer med det. Han sover maks to timer i strekk om natta, ofte kortere. Han lar seg stort sett roe raskt, enten med pupp eller smokk. Med det tar på å være våken hverannen time, time, halvtime gjennom natta. Det virker også på han som han er "frustrert" over å våkne igjen og igjen. På dagtid sover han sjeldent mer enn en halvtime, med mindre han blir båret i bæresele. (Dette får meg til å lure på om han er mer komfortabel i oppreist stilling). Han gulper nokså ofte, ofte lenge etter måltid. (opptil to/tre timer etter): Virker noen ganger plaget før gulpingen. Forleden natt kastet han skikkelig opp, og hadde bittelitt blodslim i bleia neste dag. (Dette har kun skjedd en gang). Han har siden fødsel lagt godt på seg og virker også mye blid og fornøyd - gir god kontakt:) Dog en del sutring/uro på dagtid. Virker noen ganger utilpass, men sjeldent veldig smertepåvirket. Han nyser flere ganger daglig, vet ikke om dette kan være tegn på noe allergi? Nattesøvnen var bedre frem til fire mnd da kunne han sove 4-5 timer i strekk hvertfall en gang på natten. Håper på noen lure råd da jeg føler det er noe som plager ham. Takk!

Svar

Hei,
og takk for spørsmålene.

Du beskriver en flott gutt på seks måneder som mye av tiden er i riktig godt humør, gir god kontakt og legger på seg slik han skal. Han er imidlertid noen ganger utilpass, nyser daglig og har den siste måneden begynt å våkne hyppigere på natten slik at du lurer på om han kan ha refluks.

Refluks er en vanlig plage i alle aldre, ikke minst hos spedbarn, og det kan gå utover nattesøvnen. Ved refluks flyter mageinnhold, og noen ganger også tarminnhold, opp i spiserøret slik at man plages - vi kaller det jo gjerne sure oppstøt. Magesyren er kan gjøre vondt og smaker slett ikke godt. Plagene kan ha mange, ulike årsaker: Hos en del spedbarn er ikke lukkemuskelen nederst i spiserøret helt moden, slik at det lettere kan flyte mageinnhold oppover; det bedres gjerne i løpet av det første leveåret. Andre kan reagere særlig på noen typer mat slik at de får mer sure oppstøt - det merkes jo gjerne i din sønns alder etter hvert som man introduserer ny mat. Noen ganger betyr også matens sammensetning noe; mat som er tung å fordøye, med mye fett for eksempel, kan forsterke plagene fordi magen må jobbe i lenger tid etter måltidet. Konsistensen på maten kan også bety en del, kanskje særlig dersom barnet plages ekstra når det ligger på rygg for å sove. Tyntflytende mat kan da lettere flyte opp i spiserøret, og plagene lindres ved å tilsette noe som fortykker melken/maten. Andre barn kan få mer synlige plager når ammingen trappes ned, fordi morsmelken som har basiske egenskaper kan deaktivere noe av magesyren. Endelig plages en del barn ved din sønns alder fordi de har begynt å bevege seg mer, slik at de for eksempel forsøker å komme seg ut av vippestoler og dermed bruker magemusklene så det blir økt trykk i magen.

I din sønns tilfelle kan jo flere av disse mulighetene passe - dersom han faktisk plages med refluks, det kan jeg ikke si noe sikkert om. Jeg ville forsøke meg litt frem for å se hva som lindrer ham, med refluks i bakhodet: Hjelper det å unngå store måltider like før han skal sove? Ved refluks lindrer det ofte generelt å unngå store måltider, og heller spise lite og hyppig. Hva med å unngå den mest tyntflytende maten, og kanskje heller forsøke litt velling før sovetid? Lett forhøyet hodeleie under søvn hjelper på refluksplager; det er gjerne greit å få til i vogn, men pass på i sengen så han ikke ruller rundt og blir liggende med hodet/ansiktet ned! Tenk også igjennom hva slags mat dere har introdusert den siste tiden.

Mange refluksbarn vil i perioder ha sur, dårlig ånde når de gulper på grunn av den halvfordøyde melken de har gulpet opp; har din sønn det? Noen hoster også en del om natten, som tegn på at noe irriterer dem i halsen. Pass på at han får rapet godt fra seg etter måltider; luft i magen vil dytte ekstra på gulpingen.

Håper dere fikk ett råd eller to som hjelper, lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-