Nyfødt-bekymringer -hva er normalt?

Spørsmål

http://www.lommelegen.no/side/legg-inn-en-tittel-69547 Du svarte meg på noen spm jeg hadde og nå har jeg tilleggsspm.
1)Babyen min som jeg nevnte har en kul eller det er kanskje ikke kul men ligner på en kul rett ved øyet, ikke ved nesen men på andre siden av øyet rett ved/under øyelokket. Når jeg trykker forsiktig kjennes den ut som en blodåre. Den blir borte ved berørelse og den er myk. Kan dette være en kjertel? Er den muligens betent? Han har ikke noe særlig puss fra øynene, er ikke rød eller irritert på det hvite i øyet. Han blir bare rød rundt øyet, på øyelokket og den nederste delen av øyet. Og når han ligger renner tårer over på yttersiden av øyet, ikke ved nesen. Jeg har lest litt om betennelse av kjertel og tårekanal og er litt skremt nå. Er redd en evnt betennelse skal skade synet til barnet mitt, om det er mulig. jeg legger ved bilde, var vanskelig å fange det, men jeg har gjort et forsøk. Han har også lett eksem og tar seg ofte til nesen og øynene og klør seg virker det som, spesielt når han sover og våkner. Muligens han er plaget av tårekanalen? Eller så klør han bare i ansiktet og treffer ikke riktig sted med hendene.
2) Han er veldig lettskremt, vi har det ganske rolig i heimen vår og når vi hoster/nyser så blir han noen ganger veldig skremt, gråter hysterisk og mister pusten av hvor mye han gråter. Vi forsøker å ikke lage noen høye brå lyder. Er det farlig for han å bli så skremt?
3)Jeg er riktignok som du skjønner veldig overbeskyttende og vil passe på han så godt jeg bare kan. Jeg leser en del, muligens det ikke er bare positivt men hva gjelder soveromstemperatur så bør den være maks 21 grader og helst rundt 18 noe som er helt umulig nå i sommer. Soverommet vårt har en temp på 24/25 grader og jeg lufter flere ganger ila natta men den går ikke under 22 grader. Jeg er redd for krybbedød. Jeg kler han lett, han sover i senga vår med sin egen lett dyne. Og virker ikke varm/svett. Er det bare når de blir varm/svett at det oppstår risiko ved høy temp?

Svar

Hei igjen!

Tusen takk for at du fulgte opp med flere spørsmål og fikk lagt til bilder av den skjønne gutten din. Utifra bildene ser jeg en svak hevelse der du har tegnet en rød ring. Hevelsen er i området akkurat der tårekjertelen sitter, og man har også små blodårer her. Jeg tror ikke det er grunn til bekymring for synet hans, og jeg tror heller ikke du trenger bekymre deg for at han har en betent kjertel eller infeksjon i kjertelen da han ikke har noen andre tegn som tyder på dette: som f.eks. rødt på det hvite i øyet, rødhet i huden rundt hevelsen, ekstra varm hud i området, puss fra øyet eller feber. Det faktum at dette kommer og går av seg selv tyder også på at det ikke er en betennelse eller infeksjon da dette typisk ikke vil komme og gå på denne måten men heller forverre seg inntil man gjør noe med det. Jeg lurer derfor på om dette kan være en blodåre som er litt "slakkere" enn normalt og som poser seg ut. Når det er varmt vil blodårene rett under huden utvide seg og bli mer synlige, så du kan prøve å observere om temperaturforandringer påvirker "kulen". Jeg ville også unngå å klemme eller ta for mye på kulen men heller la det være i fred. Det er uunngåelig at han selv klør eller gnir seg i øynene, så ikke bekymre deg for at han tar seg til øynene iblant. Det er veldig vanlig at babyer gjør dette, og de har slik du sier ikke helt kontroll på bevegelser de gjør ennå, da nervesystemet fremdeles er umodent. Det er også helt normalt at babyer tar seg til øynene når de er trøtte, altså i forbindelse med at de er trøtte slik du beskriver. Huden i ansiktet ser veldig myk og sunn ut, jeg ser ikke tegn til eksem som kan forklare at han klør, men det kan selvfølgelig være en årsak i perioder der eksemen forverrer seg.

For at du skal kunne slå deg helt til ro, synes jeg du skal diskutere dette med legen eller helsesøster neste gang han skal til undersøkelse. Han eller hun kan undersøke kulen, og sjekke at synet virker normalt.

Når det gjelder spørsmål to er dette også normalt -babyer er "lettskremte" og reagerer kraftig på plutselige lyder eller høye lyder. De har også en "overdreven" respons fordi nervesystemet ikke er fullt utviklet ennå. Noen av disse bevegelsene skyldes reflekser, som er ufrivillige bevegelser, (altså ikke styrt av viljen), og babyer har en del reflekser de er født med som de etterhvert skal vokse av seg. Man kan ikke ta skade av å bli skremt, og det er heller ikke farlig å bli skrem. Det er snarere et godt tegn at han reagerer som han gjør, i motsetning til ikke å reagere på plutselige eller høye lyder. Det kunne isåfall tydet på nedsatt hørsel eller noe feil med nervesystemet.

TIl slutt når det gjelder ditt siste spørsmål om temperatur og bekymring for krybbedød: Babyer er riktignok ikke like flinke til å regulere kroppsvarme som voksne, men de er rustet til å klare seg fint ved temperaturer du beskriver. Bare tenk på hvor forskjellige temperaturer babyer blir født til å leve i rundt omkring i verden. Dersom det er 24-25 grader på soverommet er det ikke sikkert han engang trenger dyne, men hvis han ikke føles veldig svett eller varm, synes jeg du skal fortsette å gjøre det du gjør nå. Ved ekstrem overopphetningslutter man å svette, men det er ingen grunn til å bekymre seg for dette, da det skjer ved mye høyere temperatur enn det du beskriver.
Risikofaktorer for krybbedød er bl.a.:
1. sove på magen
2. røyking og nikotin
3. overopphetning
4. utrygg samsoving -(myk eller slitt madrass, tunge dyner, uegnet sengetøy, bruk av lue inne, bruk av myk, stor pute, sove på langhåret saueskinn). Jeg anbefaler vanligvis ikke samsoving, men heller at babyen sover i egen seng på foreldrenes rom for å unngå at foreldrene gjør noe i søvne som kan skade babyen.
5. for tidlig fødte og lavvektige barn
Ofte finner man ingen klar årsak til at krybbedød skjer.

Jeg håper dette ga deg noen svar og forhåpentligvis mer ro i fht. den skjønne gutten din.

Ønsker dere masse lykke til videre!

Mvh.
Jenny Ringnes

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-