Når skal 9-åringen legge seg?

Spørsmål

Jeg har en datter på 9 år. Hun må stå opp kl 07:00 hverdag for å gjøre seg klar for skolen. Jeg synes hun skal legges seg kl 20:00 om kvelden, men har inntrykk av at de fleste andre i klassen legger seg kl 21:00-21:30 Noe som gjør det vanskelig for meg å overholde den legge tiden jeg mener er riktig.
Er det meg som er altfor streng? Hvor mye søvn trenger en 9-åring egentlig?
På forhånd takk
JSA

Kvinne, 45 år

Svar

Kjære JSA!

Mennesker (barn og voksne) trenger forskjellig mengde søvn, her gjelder ingen rigide standarder. Er datteren din trett eller ukonsentrert eller i dårlig humør? Ut fra rent fysiologiske betraktninger vil det være hennes individuelle søvnbehov som styrer når hun bør legge seg. Altså; når bør hun legge seg for å være opplagt neste dag?

Når det gjelder det oppdragelsesmessige, har kanskje ikke legevitenskapen så mye å bidra med, det følgende får stå for mitt private synspunkt: De fleste barn føler trygghet i en viss grad av faste rammer, og en nogenlunde fast leggetid er et slikt element. Er leggetiden bestemt, slipper man kanskje evige diskusjoner om legging eller ikke. Hvis barnet kveld etter kveld ikke er trøtt og leggeklar på det tidspunktet som er bestemt, tyder vel det på at man har bestemt et for tidlig tidspunkt?