Morsmelkserstatning utgått på dato

Spørsmål

Hei, jeg har en liten gutt på 9 uker som jeg delammer. Han er født fire dager etter termin, men var litt under gjennomsnittet når det gjelder vekt. Frisk gutt. Jeg gir han mest morsmelk og omtrent 100-200 ml mormelkerstattning ila døgnet. Gutten er blid og fornøyd.

Nan pro 1 er merket mme jeg gir han og i går kveld sjekket jeg holdbarheten når posen er åpnet, 3 uker står det. Jeg var veldig usikker på når posen ble åpnet og kastet den, men tidligere den dagen spiste gutten min en porsjon fra den posen. Nå er jeg bekymra og redd for at jeg kan ha påført skade/sykdom. Jeg er usikker på om jeg har gitt han flere porsjoner tidligere når posen har vært åpen lengre enn 3 uker. Det er vel vekst av melkebakterier når man gir mme etter best før ved åpnet pose?

1)Hva slags tegn/symptomer på at han er syk pga dette skal jeg se etter på gutten min? Er redd han skal bli syk som følge av dette.
2)Hva slags sykdom er det snakk om dersom spedbarn får i seg mme med mange melkebakterier?
3)Hvor lang tid tar det fra barnet får i seg melkebakterier til det begynner evnt å bli sykt/eller får symptomer?

Jeg har også et annet spm som ikke er relatert til mme. Gutten min har et øye som renner ofte ila dagen, øyet virker verken irritert eller rødt. Ser helt fint ut sett bort i fra at det renner ofte når han ligger. Er snakk om kun høyre øye. Hva kan dette komme av?

Håper du kan svare på spm mine da jeg er over gjennomsnittet bekymra for at lille gutten min skal ta skade av noe. Går hver dag og bekymrer meg mye og sjekker ofte at han har det bra. Jeg kan ikke skjønne hvordan jeg klarte å glemme bort når jeg åpnet nan posen og holder nøye orden på det nå.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Takk for henvendelsen din. Jeg vil først si at du absolutt ikke har noen grunn til å bekymre deg for at gutten din har fått i seg noen flasker med MME som antakelig var litt for gammel. Man skal selvfølgelig forholde seg til "best før" datoen, men her er det snakk om MME som bare er noen uker for gammel, og som derfor helt sikkert ikke har skadet gutten din på noen som helst måte. For det andre må du tilgi deg selv for at det skjedde - og heller rose deg selv for at du oppdaget det så tidlig. Mange er ikke klar over at MME i pulverform bør brukes innen 4 uker fra man åpner pakningen, for andre tørrvarer har som regel lengre holdbarhet. Dessuten gir du relativt lite hver dag, så selv om næringen i MME kanskje i teorien ikke lenger var helt optimal, har han fått perfekt næring fra amming.

Holdbarhetsdato bestemmes av mange faktorer, og det er ikke noe "magisk" som skjer 3 uker etter posen er åpnet. Dette er en holdbarhet som er satt for å være sikker på at produktet brukes mens det fremdeles er 100%, men som du vet holder det aller meste seg lenger enn holdbarhetsdatoen. MME pulver er ikke "sterilt", og det har vært rapportert tilfeller der små mengder bakterier har blitt funnet i MME pulver. Når man blander pulveret i vann kan disse bakterien formere seg svært raskt og et lite spebarn med et ikke fullt utviklet immunsystem kan bli veldig sykt. Jeg regner med det er dette du har i tankene. Slurv med oppmåling, rengjøring, håndvask og sterilisering kan også føre til sykdom. Det er derfor ikke bare viktig at man oppbevarer MME pulver riktig og følger holdbarhetsdatoen, men også at man tilbereder flasken korrekt (riktig temperatur, rene flaske-deler og hender, og ikke minst at man gir flasken så raskt som mulig etter tilberedning og kaster resten etter maks 2 timer. Det er fordi det er rapportert en rekke tilfeller av skadelige bakterier som kan overleve i det tørre pulveret og formere seg så kraftig at barnet blir sykt dersom flasken blir stående lenge. )

For å svare deg på spørsmålene dine
1) Du trenger ikke bekymre deg for at han skal bli syk som følge av dette. Det mest sannsynlige ville vært at han hadde fått oppkast og/eller diare kort tid etter du ga ham flaska. I alvorligere tilfeller kunne han blitt syk med feber, vanskelig å vekke og veldig slapp. Dette ville du sett etter en dag.
2) Det er ingen fare for at han har fått i seg for mange melkebakterier.
3) Han ville vist tegn til sykdom på dette tidspunktet, og du sier han virker helt frisk, og har vært blid og fornøyd med god matlyst. Jeg er ikke bekymret for at han skal bli syk, og jeg håper jeg kan berolige deg også!

Når det gjelder øyet hans, så er jeg ganske sikker på at han har en tett tårekanal på den siden. Tårekanalene går fra innerst i øyekroken til bak i nesa. De er bittesmå hos nyfødte, og i noen tilfeller så trange at det blir helt tett. Følgen av dette er at tårene eller væske fra øyet ikke kan renne ut tårekanalen, men i stedet "renner det over" i øyet. Dette retter seg som regel innen 1-årsalderen og er heller ikke noe du trenger bekymre deg for.

Håper dette svaret beroliget deg. Gratulerer med gutten din -jeg ønsker deg masse lykke til fremover!

Mvh.

Jenny RIngnes

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn