MOLLUSCUM CONTAGIOSUM

Spørsmål

Hva er molusker? Min datter på 10 har hatt det i 1 år. Legen sier det ikke fins noe form for behandling. Da disse er mest konsentrert i hennes ansikt, og begynner og ligne store vorter, vil jeg gjerne høre om du har noen gode råd.

Kvinne, 36 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Mollusker forårsakes av virus og smittes fra barn til barn men også indirekte for eksempel i svømmebasseng. Mollusker er små, blekrøde, perlelignende papler med sentral innbuking. De opptrer gjerne i ansikt, hals, overkroppen og på rumpen. Sykdommen er ganske vanlig hos barn, spesielt hos ellers friske skolebarn. Mollusker forsvinner av seg selv etter noen måneder, men det som ofte skjer er at barna smitter seg selv (og selvfølgelig andre) et annet sted ved å pirke eller klø på de gamle molluskene. Det fører til at de får nye mollusker og hele prosessen begynner om igjen. Dette kan vare lenge, som hos din datter. Det nevnes at mollusker kan være uttalt hos barn med ”eksem” (atopisk dermatitt) og hos barn med nedsatt immunforsvar. Husk at din datter bør bruke eget håndkle for å unngå smittespredning.

Mollusker behøver ikke nødvendigvis behandles. De er dog mulig å behandle på forskjellige måter. En mulighet er å skrape dem bort med noe som kalles ”skarp skje” etter bruk av lokalbedøvende krem med påfølgende desinfeksjon. En annen mulighet er å kulde- eller laserbehandle molluskene.

Her finnes det ikke en riktig eller feil måte å håndtere plagene på. Det finnes fagfolk som anbefaler å avvente (fordi det er en selvbegrensende sykdom) og andre som anbefaler å behandle, litt avhengig av omstendighetene. Behandling utføres vanligvis av hudlege.