Mohs kirurgi for basalcellecarcinom?

Spørsmål

Hei Jenny! Tusen takk for svar angående basiliom hos barn. I går har jeg fått beskjed om hudkreft hos datteren min (15 år) per telefon og i dag har jeg vært hos hudlegen uten datteren for å få mer informasjon. Datteren min har fått diagnosen infiltrerende basalcellecarcinom. Det ble skjært ca 8 mm hud i hodebunnen. Legen forklarte i dag at det er en type av kreft som ikke er livstruende,men allikevel av høy risiko pga sine uklare grenser, uklar spredning i andre vev (som blekksprut) og fare for flere tilbakefall. Derfor det er viktig å kjære den helt vekk. Legen sa at han skal skjære enda mer (5 mm i diameter) og dypere (2 mm) og etter det skal hun kontrolleres. Hvis det blir tilbakefall, så skal det skjæres mer. Han nevnte ikke noe om genetisk undersøkelse, og ikke om Mohs kirurgi. Jeg har lest om Mohs kirurgi på nett. Hva synes du om situasjonen nå? Selv at det er mer aggressiv form av basiliom, og at datteren min har gått med den i mer enn 3 år, er den fortsatt ufarlig for liv og helse? Ville du kanskje anbefalt Mohs kirurgi istedenfor vanlig kirurgi? Hvis datteren får tilbakefall, hva er prognosene da? Hvilken metode ville du velge ved flere tilbakefall? På forhånd takk for svar!

Svar

Hei igjen!

Jeg må jo si at dette ikke er noe jeg har vært mye borti som barnelege, og at jeg derfor ikke føler det blir riktig å skulle gi deg noe råd i fht. behandling. Du har helt rett i at Mohs kirurgi er veldig bra på mange måter, -det egner seg godt for store basaliomer, basaliomer med utydelig avgrensning og bl.a. når det sitter på hodet, øyne, øre, nese. Det er også en bra metode når man har tilbakefall. Det er derimot en mer kompleks og tidkrevende metode sammenlignet med andre behandlingsmåter.

Jeg vet ikke hva som vil være beste behandlingsmåte i din datters tilfelle, men ville rådført meg med hudlegen om Mohs, og evt. hvorfor eller hvorfor ikke man skulle bruke denne metoden, og om det evt. kan bli vurdert et annet sted dersom det er snakk om at vedkommende lege ikke utfører Mohs kirurgi.

Dette er jo en veldig spesiell situasjon i den forstand at hun er så ung, og det kan godt hende legen har rådført seg med andre kolleger om hvordan dette best bør håndteres i forhold til behandling. Du kan også spørre om tilstandene jeg nevnte for deg i forhold til genetisk undersøkelse dersom du ikke har gjort det.

Beklager at dette ikke er et felt jeg har mye erfaring innenfor!

Ønsker dere masse lykke til videre!

VH.

Jenny Ringnes