Mikropenis?

Spørsmål

Hei.
Min herlige gutt på 2 mnd ser ut til å ha en veldig liten penis, 0,7 cm. Drar en derimot huden rundt penis bakover kommer penisen mer frem og er da ca 2,0 - 2,5 cm. Jeg lurer på om dette er normalt og om det vil gå seg til? Evt om han har micropenis? (Vet ikke hva som kvalifiserer seg til dette). Er det slik at de med micropenis må ligge under et viss mål når en drar bak denne huden? Eller regnes det ut ifra det en ser? Hvis gutten min har micropenis er det tiltak en kan gjøre, evt da hormoner som er aktuelle?

Legen på sykehuset sa etter en (ikke grundig) undersøkelse at det ville gå seg til. Jeg følte ikke at jeg fikk god nok informasjon og henvender meg derfor til dere.

Mvh undrende mor.

Svar

Hei.

Takk for henvendelsen din. Normal lengde på penis hos nyfødte er 2,5 cm eller lengre. Man måler korrekt ved å strekke ut penis til man møter motstand, og det er viktig at måleinstrumentet (linjal) presses ned så langt man kan ned mot skambeinet pga underhudsfett rundt penis som kan gjøre at penis ser veldig liten/kort ut. Man måler altså ikke det man kun ser, men drar huden rundt penis bakover slik du beskriver, og strekker penis forsiktig. Dersom den da måler 2,5cm eller mer har han per definisjon ikke mikropenis.

Dersom den er kortere enn dette, ville jeg bedt om å få ham undersøkt nærmere. Jeg vil tro det har blitt konstatert at han har to normalt plasserte testikler, samt ellers er velskapt da mikropenis kan foreligge som del av et syndrom eller andre underliggende tilstander der mikropenis er en del av sykdomsbildet. F.eks. kan være det være forårsaket av hormonmangler som for lite testosteron/dihydrotestosteron under andre og tredje semester og av veksthormon-mangler. Mange av tilstandene gir symptomer tidlig i livet, og kan allerede utelukkes uten testing fordi sønnen din allerede er 2 måneder.

Jeg tror det første steget er å få fastslått en korrekt penislengde før vi går inn på flere spekulasjoner på hva som kan være galt. Det vil bare gjøre deg veldig bekymret, og det er dessuten mest sannsynlig at han faktisk har en penis med normal lengde, som virker veldig kort pga. huden rundt penisroten.
Du spør om behandling, og det er riktig at mikropenis kan behandles med testosteron i rundt 3 måneder til man oppnår gjennomsnittlig størrelse for den alderen han er i akkurat da. Etter dette venter man så på at puberteten tar seg av resten av veksten. Det går også an å opereres - dette gjøres i voksen alder. Jeg ville ikke tenkt mer på dette før dere har fått fastslått om det dreier seg om mikropenis eller ikke. Det vanlige er at fastlegen vil kunne gjøre denne undersøkelsen, og evt. ta en del innledende blodprøver hvis det faktisk viser seg å dreie seg om mikropenis. Dersom det påvises mangler på blodprøvene så bør han henvises til en barnelege for utredning og eventuelt behandling, men som sagt tror jeg ikke det vil bli nødvendig.

Jeg ønsker dere masse lykke til!

Mvh.

Jenny Ringnes