Miisfornøyd baby- hva kan det skyldes?

Spørsmål

Har en gutt på 8.5 mnd. Frisk ved fødsel, fin Apgar-score. Dag to etter fødsel gråt gutten 16 timer i døgnet, i strekk. Gutten inntok bananstilling raskt, lå med hodet til en side. Manuellterapeut fant låsning i nakke, rygg, bekken. Gått til behandling til 6 mnd. Friskmeldt.

Innlagt NI avd. ved 6 uker for utredning pga mye gråt, vanntynn grønn avf, sure oppstøt kontinuerlig og generell utilfredshet. Sov minimalt. 4 timer usammenhengende på 36 timer. Førte døgnhjul. Begynte med Losec, mistanke om still reflux. Betraktelig bedring. Klippet stramt tungebånd (anterior og posterior) 10 uker gml. Ytterligere bedring. Sluttet med Losec 5 mnd gammel. Ligger på 75 percentilen vektmessig.

12 uker gammel, plutselig forstoppet. Harde, sorte knoller, spor av blod. Forsøkt alt. Fikk microlax flere ganger i samråd med lege for å tømme. Satt på Laktulose 15 ml x 2. Noe bedring, avføring hver 3. Dag.
Han er en svært misfornøyd gutt, gråter & sutrer mye. Vært sånn i 8 mnd nå. Sover dårlig og lite. (9 t i døgnet) Sovner av seg selv på kvelden (får ingen nattmat), men våkner mellom 10-15 ganger mellom 19-07. Sover lite på dagtid. Motorisk urolig, har aldri "slappet av" siden fødsel. Treg motorisk utvikling, følges av fysio. Han har faste spise og soverutiner. Spiser variert kost, ikke grøt. Mye magevondt. Han har hatt en ørebetennelse ved 6 mnd. Drar seg mye i ørene, nyser mye og kløer seg mye i øynene. Har en del rødt nuppete utslett rundt øynene, og noen røde tørre områder på kroppen.

1. Er det vanlig at en baby er misfornøyd og sutrete døgnkontinuerlig, fra fødsel og til nå, 8 mnd?
2. Kan denne konstante misfornøydheten ++ skyldes allergi? Mye allergi i familien. Mor har astma og allergi mot alle dyr, men ingen matvareintoleranse/allergi. På farsiden har de laktoseintoleranse og cøliaki.
3. Vi føler at noe er galt, men føler ikke vi bli hørt av fastlege. Hvordan vei bør vi gå videre? Ønsker å se en livsglad gutt, og ikke en som ser trist ut og gråter hele dagen.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!
Takk for henvendelsen din. Jeg skjønner godt at dere er bekymret og lei dere og ønsker å finne både et svar på hvorfor sønnen deres er så utilfreds og hva dere kan gjøre for å hjelpe ham.

Du beskriver en gutt som var normal ved fødsel, men som har hatt låsninger i nakke, rygg og bekken, refluks, forstoppelse, stramt tungebånd, mye mageknip, er sen i den motoriske utviklingen, muligens har noen tegn til allergier og generelt gråter mye og sover lite. Utfordringen er å vurdere om noen av disse symptomene kan henge sammen, og i så fall på hvilken måte. Jeg kan gi deg noen tanker om dette basert på det du forteller, og forhåpentligvis bidra med noe som kan være nyttig å ta med seg videre når sønnen din skal vurderes av legen igjen. Jeg tolker det som at både refluksen og låsningene er "kurert", og at det dere fortsatt sliter med er dårlig søvn, urolig/misfornøyd baby med noe sen motorisk utvikling.

For å svare på det første spørsmålet ditt først: Nei, det er ikke normalt at en baby er så sutrete og misfornøyd døgnkontinuerlig fra fødsel til nå. Dere må være helt utslitte som foreldre av all oppvåkningen om natta og ikke minst bekymret og lei dere for at det ikke virker som han har det bra. Dette må dere finne en løsning på.
Du spør om misfornøydheten kan skyldes allergi, og det ser jeg absolutt som en mulighet, både fordi allergier ligger til familien og fordi han har kløe i øyne, nese og noe utslett på kroppen som kan være relatert til allergi. Allergier kan også ramme tarmsystemet og gi blod i avføringen, magevondt og forstoppelse. ( Det er mange andre grunner til forstoppelse også; det kan være en bivirkning av Losec, men det skulle i såfall ha bedret seg da han sluttet med denne medisinen. Det er heller ikke uvanlig at man kan bli forstoppet ved introduksjon av fast føde, men i hans tilfelle ble han forstoppet før han begynte med fast føde, noe som svekker en slik forklaring. ) Det finnes en tilstand som heter eosinofil øsofagitt der man har en allergisk reaksjon i spiserøret. Dette kan bl.a. utløses av mat man reagerer på eller refluks. Det er vanlig at man også har eksem og/eller astma i tillegg, men ikke nødvendigvis. Symptomene kan minne om refluks, men blir ikke bedre av refluksbehandling. Det er også vanlig at babyer sover dårlig og har vondt øverst i magen. En slik diagnose kan bare stilles ved at man tar en prøve fra spiserøret via gastroskopi. Babyer med eosinofil øsofagitt vil oftest også ha dårlig matlyst og dårlig vektøkning, noe jeg ikke får inntrykk av at sønnen deres har.

Hva annet kan ligge til grunn for at han er så misfornøyd og gråter så mye? Dette blir gjetninger fra min side som du kan vurdere som sannsynlige eller usannsynlige.
*Kolikk? Han er per definisjon for gammel til å kalle dette kolikk, så det er nok ikke en forklaring.
*Allergi? Dette kan være en mulig forklaring som beskrevet ovenfor. Det høres også ut som han har utslett og klør/nyser mye, noe som kan bidra til at han er utilpass, men ikke være hele forklaringen.
*Cøliaki? Denne tilstanden kan være vanskelig å stille da man kan ha svært ulike symptomer, og ikke nødvendigvis de "typiske" symptomene. Man kan f.eks. ha magevondt og forstoppelse som du beskriver, og ofte oppblåsthet og kvalme.
*Refluks? Kan han fortsatt ha "usynlig refluks" (sure oppstøt opp i spiserøret men ikke så kraftig at han gulper) der han kunne hatt nytte av videre refluksbehandling?
*Ørevondt? Tror ikke dette er forklaringen da han kun har hatt én ørebetennelse, men han kan ha kronisk veske i mellomøret.
*Tenner? Holder han på å få tenner og kan det være det som plager ham for tiden? Er det i såfall bare en "series of unfortunate events" der en plage har blitt avløst av den neste uten en egentlig sammenheng?
*Søvnunderskudd eller søvnlidelse? For lite søvn gjør både voksne og barn gretne, og det er ingen tvil om at noe av sutringen hans skyldes for lite søvn. Hva gjør dere når han våkner om natta? Hvor lang tid tar det før han sovner igjen? Det er mange babyer som ikke sover hele natta gjennom ved 8 månedersalderen, men det er svært uvanlig å våkne 10-15 ganger. Både veske i mellomøret og refluks forverres når man ligger flatt, og kan derfor gjøre at man våkner gjentatte ganger med smerte. Noen babyer sover veldig lett og våkner hver gang de befinner seg i letteste delen av søvnfasen.
*Nevrologisk problem? Jeg vet for lite om hva det dreier seg om i hans tilfelle bortsett fra at du sier han går til fysio for motorisk sen utvikling. Hvordan har dette blitt utredet, og hvor alvorlig er det? Det finnes former for cerebral parese der nervesystemet kan påvirkes på ulike måter; motorisk sen utvikling er en form, "motorisk urolighet" som du nevner kan også være en form-kan dette forklare at han sover så dårlig?

Det er dere som kjenner barnet deres best, og dersom dere ikke føler dere hørt av fastlegen er det viktig at dere finner noen som lytter og forstår dere slik at dere kan få hjelp til å finne ut av dette. Jeg vil råde dere til å oppsøke en barnelege for å få en full utredning og grundig undersøkelse. Jeg ville da spesielt diskutert muligheten for refluks og/eller allergier. Hør om det er nødvendig med testing for cøliaki. Dersom dere ikke har spurt om hva den sene motoriske utviklingen skyldes og hvor alvorlig den er, ville jeg også tatt opp dette med legen.

Jeg håper dette svaret har gitt deg noen råd du kan ta med videre og ønsker deg masse lykke til!

Mvh.
Jenny Ringnes

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-