Medfødt laktoseintoleranse?

Spørsmål

Hei

Vi har en sønn på 2 år og 5 måneder som helt fra fødselen har hatt ekstremt ofte (og løs avføring). Som nyfødt byttet vi bæsjebleier ca. 7-8 ganger i døgnet, også om natten, og han var utrolig sulten i forhold til våre andre to barn (han veide forøvrig 2800 gram ved fødsel). Ved 3,5 mnd alder gråt han så mye pga sult (jeg fullammet) selv om han konstant hang i puppen, at han måtte begynne med grøt og da ble han blid som en sol. De mange daglige avføringene vedvarte, og det har det gjort fram til nå. Vi har vært hos lege mange ganger, og til slutt fikk jeg mast meg til en laktoseintoleransetest på sykehuset etter at både vi og barnehage har merket at han er mye bedre på laktosefri melk o.l., da ca. 4 ganger med avføring om dagen i snitt. Vi har nå fått svar om at han har en "genotype som er forenlig med arvelig betinget laktoseintoleranse".

Jeg har noen spm:

- Jeg leser at de fleste med laktoseintoleranse (primær) ikke får symptomer før i 3-4 års alderen. Kan vår sønn ha såkalt medfødt laktoseintoleranse? Han har jo hatt disse plagene helt siden fødsel.
- Og vil han ha laktoseintoleranse resten av sitt liv?
- Selv om han er mye bedre på laktosefri kost, har han likevel 4-5 daglige tømminger i snitt, noe jeg synes er mye. Hva kan det komme av? Kan det være noe mer? Bør vi holde en veldig streng laktosefri diett? Vi har ikke vært så altfor nøye fram til nå.
- At det er arvelig, betyr det at jeg eller min mann mest sannsynlig har det? Jeg fikk for et år siden påvist cøliaki, men har fremdeles magesmerter til tider selv om jeg holder meg til en streng glutenfri diett. Lurte derfor på om det kunne være en ide å sjekke meg for laktoseintoleranse?

Svar

Hei.

Takk for henvendelsen din. Jeg ville ikke først og fremst mistenkt laktose-intoleranse dersom det kun dreier seg om hyppige avføringer og sult uten magesmerter, oppblåsthet, kvalme eller diare. 7-8 tømminger i spebarnsalderen kan regnes som normalt dersom barnet legger godt på seg og ellers virker blid og fornøyd. Jeg tror derfor at jeg kanskje ikke kjenner til alle detaljene rundt problemet ( og har dessverre ikke tilgang til mer informasjon.) Jeg vil anta at han ellers er frisk og rask, og at vekst ikke har vært et problem. Det ville vært naturlig å sjekke avføringen for blod, slim, bakterier, mark eller andre tegn på inflammasjon dersom han hadde hatt andre plager enn hyppige avføringer. Det høres ikke ut som legen hans har vært bekymret for dette.

Primær laktoseintoleranse er sjeldent hos norske spebarn og ofte overdiagnostisert. Symptomene kan ligne på kolikk, men som du sier utvikler man ikke laktoseintoleranse før senere (ofte ikke før man er voksen).
Laktose er et karbohydrat som finnes i melk. For at kroppen skal kunne fordøye dette trenger man et ensym i tarmen som heter laktase. Laktase bryter ned laktose til karbohydrater tarmen kan ta opp. Man er genetisk programmert til å produsere dette ensymet. Nar man produserer for lite eller "går tom" utvikler man laktose-intoleranse eller laktase-mangel. Det finnes variasjoner av genet som produserer laktase -noen av oss produserer det godt inn i voksen alder, mens andre går tom så tidlig som i barneårene. De som har medfødt laktase-mangel blir veldig syke med alvorlig diare inntil de blir satt på laktose-fri kost. Dette er en ekstremt sjelden tilstand. Sønnen din har heldigvis vært frisk ellers, og har absolutt ikke sistnevnte form. Dersom han virker mye bedre på laktose-fri kost, og dere ser en definitiv forbedring (er dette i antall avføringer?), ville jeg nok fortsatt med laktose-fri kost en periode uten å være altfor streng. Vær derimot klar over at dersom det er laktoseintoleranse er dette en livslang tilstand der man rett og slett slutter å produsere laktase eller ikke produserer nok. Med andre ord er det ikke en tilstand man vokser av seg. Noen mennesker med laktoseintoleranse tåler litt melkeprodukter, mens andre må holde seg helt unna.

Det kan være helt normalt å ha 4-5 tømminger om dagen i 2 årsalderen. Så lenge han ikke stagnerer i vekt eller ikke vokser som han skal, har blod eller slim i avføringen eller virker smertepåvirket, tror jeg ikke det er grunn til bekymring. Jeg vil unngå for mye juice/sukkerholdig drikke da dette kan gi løs mage og hyppige avføringer.

Dersom verken du eller mannnen din reagerer med kvalme, oppblåsthet, magesmerter eller diare i forbindelse med inntak av melkeprodukter synes jeg ikke dere trenger ta noen tester. De aller fleste med laktoseintoleranse trenger ikke testes med blodprøver. Testen ligger i å unngå laktose en periode -blir man bedre har man jo svaret.

Dersom problemet forverrer seg eller det oppstår bekymring i fht. vekst ville jeg bedt om henvisning til en gastroenterolog.

Jeg ønsker deg lykke til!

Mvh.

Jenny Ringnes