MÅLHØYDE HOS GUTTER

Spørsmål

Spørsmålet gjelder en gutt på 16 år som satser mye og er svært god i en idrett hvor det er en klar fordel å være minst 180cm. Han er fortsatt ca 167 cm og lurer på om han kan vente fortsatt vekst,evt hvor mye. Er det noe han kan gjøre for å stimulere veksten?

Mann, 16 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Genetiske forhold er en dominerende årsak til lengdevekst. Med andre ord pleier kortvokste foreldre å få kortvokste barn og høyvokste foreldre å få høyvokste barn.

Generelt regnes målhøyde for gutter ut etter følgende formel: (fars høyde i centimeter + mors høyde i centimeter) : 2 + 6,5 centimeter. Hvis faren for eksempel er 175 cm og moren 165 cm, blir målhøyde for en gutt omtrend 176,5 cm.
Gutter vokser gjerne til de er 18-19 år. Det er altså grunn til å anta at han vokser noen centimeter til. Men, som sagt, det også kommer an på hans genetiske målhøyde.
Unntatt de to første leveårene er lengdetilveksten størst i sammenheng med puberteten. Det er kanskje også interessant å vite at jo tidligere puberteten begynner, jo lavere blir barna.
Det er med andre ord lite dere kan gjøre for å stimulere hans vekst, og det er lite sannsynlig at han blir over 180cm høy.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-