Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Magesmerter hos 9-åring

Spørsmål

Min sønn på 9 år har hatt vondt i magen siden juli og vi foreldrene er ikke så gode venner lenger p.g.a. skilsmisse. Han var på Rikshospitalet og tok koloskopi og fjernet to svulster i endetarmen for to uker siden. Den ene kom ut og jeg trodde det var hemorider men heldigvis ikke. Så nå er det ordnet. Ser dere anbefaler regelmessig hvilerutiner og gode matvaner. Men er dette noe jeg skal oppsøke lege for eventuelt helsesøsteren? Jeg har meldt om behovet for å være med i grupper for barn som opplever skilsmisse på skolen. Han har endret matvanene, tidligere spiste han godt og var en av de "runde" gutta nå er han "mager" sånn som noen av de andre gutta. At han får god mat på bordet og får bedret apetitt er vel det jeg tenker er beste løsningen. Hva mener du?

Svar

Hei.

Det er dessverre litt uklart for meg, hva problemstillingen er her. Du vet det, men det kommer dessverre ikke helt klart frem til meg som leser dette her. Du omtaler to svulster i endetarmen som ble fjernet, og det var ikke hemoroider, men hva var det da? Dette er jo vesentlig informasjon i denne sammenheng, hvor du tar opp hans magesmerter. Det kan jo helt klart være sammenhenger, men jeg vet jo ingenting om disse svulstene, så jeg kan dessverre ikke si noe sikkert om dette.
Derfor er det åpenbart at du skal ta kontakt med fastlegen her, for å drøfte problemstillingen, for den kommer dessverre ikke helt klart frem i det du har skrevet til oss her.
Du skriver at han får "god mat på bordet og bedret apetitt" og at det tenker du er beste løsningen. Det er selvfølgelig kjempeviktig, men hva er det du tenker det skal hjelpe ham med? Magesmertene?
De kan jo ha en medisinsk årsak, det kan skyldes sykdom, det kan ha sammenheng med svulsten, -men igjen så vet jeg ingenting konkret om dette her. Men la oss nå f.eks. tenke at guttens magesmerter har en medisinsk årsak. Da må den årsaken finnes, dvs det må bli stilt en diagnose, og så vil behandlingen av magesmertene hans avhenge av årsaken og diagnosen som blir stilt.
Helt tilfeldige eksempeler:
Hvis han f.eks. har magesmerter pga cøliaki, så er behandlingen å unngå gluten.
Hvis magesmertene skyldes psykologiske årsaker, f.eks. det er dere to foreldre ikke er så gode venner, slik du skriver, så løses problemet nødvendigvis med god og sunn mat på bordet. Da ligger kanskje løsningen i at dere blir bedre venner, samtaler bedre, og at gutten deres får se og oppleve dette.

Men alt dette blir jo bare generelle teoretiske vurderinger her og nå, og det er fordi jeg ikke har fått noen helhetlig forståelse av problematikken du ønsker råd for. Ta derfor kontakt med både fastlege og gjerne helsesøster også, for å drøfte videre tiltak her, for det finnes garanter gode tiltak og løsninger, men de finner en først når en har beskrevet og identifisert problemet godt nok, og det gjør du vha. gode samtaler meg legen og helsesøster.

Lykke til!