Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Langvarige mageplager hos 3-åring

Spørsmål

Hei. Vår sønn har lenge slitt med magen. Sida han var rundt 1 år har han hatt flere runder med oppkast, oppblåst mage og hatt enten løs avføring eller hard mage, det siste året har han vært mer forstoppet enn noe annet . Lukta fra avføringen er ganske sterk, urinen kan og i perioder lukte sterkt. Han drikk godt hverdag og har ikke dårlig matlyst. Fra midten av oktober til desember 2019 har han kasta opp 5 ganger, og totalen med oppkast i 2019 er godt over 15. Omgangssyken har vært i tillegg. Hittil i år har vi hatt to runder med oppkast. Han klager ofte på vondt i magen og har i perioder rødt utslett på venstre side i fjeset og nuppete hud. Oppkastet kommer alltid om morgenen (før mat eller mens han spis) eller om kvelden. Er helt fin igjen etter 1-3 timer. Aktiv gutt og sitt ikke i ro lenge om gangen. Tre ganger har han kastet opp etter å ha drukket 1-2 glass melk, drukket litt raskt. Spis melkeprodukt nesten hverdag. Vi har hatt grov kartlegging av maten i 3 måneder, men ser ingen sammenheng mellom mat og oppkast, annet enn at det er gluten- og melkeprodukt i hverdagskosten. Legen trudde oppkastet kunne skylde "en uvane". Siden romjula har han fått avføringsmiddel 2-3 ganger om dagen, totalt mellom 10 - 40 ml. Ved siste legesjekk fikk vi beskjed om å øke dosen med avføringsmiddel. Men det gjør ikke store nytten. Han får aldri tømt seg skikkelig og har mellom 4-10 bleier hverdag med bare noe smått i. Noen dager ingen bleier. I tillegg til dette har han hatt elveblest en gang, rundt 2 års alderen. Siden høsten har han hatt utslett i fjeset, fra tinning til kinn, det varierer i fasong, men er alltid venstre sida og under leppa, legen trudde det kunne være eksem. Mage og utslett heng gjerne ikke sammen..? Det er ikke tatt prøver eller undersøkelser av han på noe vis, kun sett på utslettet. Eg klarer ikke helt å slå meg til ro med at dette er en uvane, kan det være allergi/intoleranse eller noe annet?

Mann 3
Svar

Hei.


Jeg har sett på bildene du har vedlagt, og synes de er påfallende. Jeg synes det er såpass spesielt at jeg synes de bør vurderes av en hudlege, evt i kombinasjon med en barnelege. Det første jeg tenker når jeg ser dem, er det som heter fysikalsk urticaria (urticaria=elveblest) Det kjennetegnes ved at et utslett kan utløses av fysisk irritasjon av huden, f.eks. ved at han har skrapt seg med neglen over kinnet, og vil det utløse en slik hudreaksjon.  Noe av grunnen til at jeg tenker på dette, er den spesielle fasongen på utslettet, spesielt det første, som kan se ut som en "tegnet" strek av en finger, og også de to andre, som kan få en til å få assosiasjoner til fingre som har klødd på huden, og så laget utslettet. Dette kan dere forsåvidt gjøre en liten test på selv: Skrap ham litt kraftig med en negl i en lang strek på ryggen, eller tegn en figur, og så ser dere i løpet av få minutter om det blir en rød strek med en hvit sone rundt. Det er et tegn som kalles positiv dermografisme, og som kan peke i retning av at hans utslett kan være en slik fysikalsk urticaria. Får dere denne typiske reaksjonen på denne testen, så fortell om det til legen, for det er viktig informasjon.

Når det gjelder hans mageplager, så forteller du at han ikke er utredet for dette. Det synes jeg tiden er helt moden for, slik du beskriver denne situasjonen. Han bør sjekkes for matvareallergier, og for cøliaki og laktoseintoleranse, i første omgang. Blir det ingen klare diagnoser ut fra dette, bør dere diskutere med fastlege om ikke han bør henvises til en barnelege for nærmere utredning.

Jeg kan naturlig nok ikke stille noen diagnose her over nettet, uten å undersøke gutten og uten å kunne ta blodprøver og utrede ham, men jeg håper at mine råd kan være til nytte for dere og han videre, og ønsker dere lykke til.