Langvarig utslett hos 3-åring- hva kan det være?

Spørsmål

Hei,

Min tre år gamle sønn har fått noen røde flekker i huden som har vart ca tre uker nå. Flekkene ser mest ut som sugemerker, dvs rødlig, ikke hevet fra huden, ikke tørr, ikke kløende. Noen av flekkene har mørkerøde prikker inni som ikke går bort ved trykk med glass. Flekkene varierer i størrelse, de fleste like stor som en mynt. Ca 7-8 flekker som alle er lokalisert på ryggen. De fleste i overkant av bleiekanten, men også ett nesten oppe på skulderen. Jeg mener de kom samtidig.

Han er nylig ferdig med ca tre måneder behandling med krem mot ringorm. Disse nye flekkene ligner ikke på ringorm da de mangler sirkelen rundt og heller ikke er opphøyd.

For noen uker siden hadde han et vablete utslett på innsiden av lårene. Dette gikk bort etter en dag. Vet ikke om det har noen sammenheng. Ellers aldri vært plaget med eksem/utslett.

Flekkene plager ham ikke, er såvidt synlige, men jeg er bekymret fordi jeg ikke synes det passer med noen av de vanlige utslettene hos barn. Spesielt bekymret er jeg for leukemi. Han har vært mye syk siste måneden, men allmenntilstanden er god mellom slagene av rotavirus, øyeinfeksjon, hoste etc. Han har hele livet blødd lett neseblod ved slag, men det stopper fort. Blør ikke lett av andre sår og får sjelden blåflekker. Han blødde ved tannpuss her om dagen, men det er også første gang.

Jeg har vært hos legen som spurte om han lett fikl blåflekker - derav bekymringen. Legen virket ellers ubekymret og ba meg smøre med fuktighetskrem.

Bør jeg være bekymret?

Svar

Hei!
Takk for henvendelsen din. Du beskriver utslettet godt og detaljert, men jeg skulle gjerne hatt et bilde av hvordan det ser ut for å øke sjansene mine til å kunne gi deg et svar på hva dette er. Det er derimot ikke sikkert at jeg ville kunnet gitt deg et godt svar dersom det fulgte med et bilde, for mange utslett hos barn finner vi faktisk ikke ut av, og oftest forsvinner de av seg selv like mystisk som de startet. Her i USA hender det vi kaller det for FLK (Funny Looking Rash:) i de tilfellene vi ikke finner en forklaring, men kan utelukke at det er noe alvorlig som feiler barnet. Legens oppgave blir derfor ikke alltid å finne ut akkurat hva utslettet er, men å utelukke at det skyldes alvorlig sykdom som bør utredes eller behandles.

I deres tilfelle har utslettet vart i tre uker, ikke forverret seg, og det at han har god allmenntilstand innimellom rundene med "vanlige" sykdommer den siste måneden taler også mot både leukemi eller annen alvorlig sykdom. Jeg håper du kan slå deg til ro med at dette ikke er leukemi. Det er veldig vanlig at barn blør fra tannkjøttet av og til i forbindelse med tannpuss- dette skyldes ofte karies der tannkjøttet rundt tanna er sårt og irritert fra bakterier. Å blø neseblod er i seg selv også veldig vanlig, og han har ingen andre tegn som tyder på at det er noe galt med blodet hans i den forstand at han ikke blør lett ellers eller lett får blåmerker utover det som er vanlig for en 3-åring. Jeg er også helt enig med deg i at dette ikke stemmer med noen av de "typiske" barneutslettene.

Noen barn kan utvikle utslett i forbindelse med både forkjølelser og rotavirus-infeksjon, mens andre ikke gjør det, så det er mulig at det har en sammenhengt med en av virusinfeksjonene han nylig har hatt. Det er et par diagnoser jeg ville vurdert (og som sikkert legen har tenkt på også) siden han har disse "mørkerøde prikkene" som ikke går vekk når du presser på de samt at utslettet er begrenset til ryggen:
1. Henoch Schönlein Purpura: dette er en tilstand som er vanligst hos barn mellom 2-6 år der de små blodårene i kroppen blir betente (vaskulitt) fordi immunforsvaret "trigges" til å produsere antistoffer av grunner vi ikke helt forstår oss på. Dette kan skje i forbindelse med en forkjølelse eller etter å ha tatt visse medisiner (ikke ringorm behandling såvidt jeg vet). De små, betente blodårene kan gi ulike symptomer:
I huden vil det forårsake et utslett som typisk rammer baksiden av beina, rumpa og hoftene. I deres tilfelle høres det ikke ut som utslettet rammet beina ( med mindre det hadde en sammenheng med det vablete utslettet du så på lårene). Det er vanlig at utslettet er verre rundt områder hvor det er ekstra press/trykk på huden; f.eks. rundt livet der buksa/bleia kan sitte stramt, og også rundt sokkekantene. Man kan også utvikle leddsmerter, magesmerter og diaré. Det er sjelden sykdommen rammer nyrene men dette kan også skje. For de fleste er HSP veldig mild og forsvinner av seg selv. Sannsynligheten for at dette er HSP i en litt "utypisk form" (utslettet kan stemme noe ifht. din beskrivelse, samt faktum at han hadde diare og muligens relatert utslett på lårene) er mye mindre enn at det skyldes et mer "uforklarlig" utslett som reaksjon på en vanlig virusinfeksjon. Jeg tar det med i svaret her da det hører inn under vurdering av et utslett som har mørke prikker (eller petechia som det heter på medisinsk språk), og fordi ikke alle med HSP får utslett som stemmer overens med den medisinske tekstboka.

2. Pityriasis rosea: Dette er et utslett man vanligvis utvikler på ryggen, men brystet, lårene eller magen kan også rammes. Ofte har man influensa-lignende symptomer i forkant av utslettet, som begynner som en større, rød flekk. Deretter utvikler man flere mindre flekker som oftest er runde eller ovale og på størrelse med en mynt, og kan derfor stemme noe med det du beskriver. Utslettet kan klø men ikke hos alle, og det kan også kjennes tørt ut. Det klassiske mønsteret på utslettet er beskrevet som et "juletre" over ryggen der man har symmetriske flekker ut på begge sider av ryggraden som kan minne om greinene på et juletre. Noen ganger er utslettet veldig svakt og det kan derfor være vanskelig å se dette mønsteret. Det er ikke nødvendig med behandling av dette utslettet bortsett fra hydrokortison dersom det klør veldig, og det går som regel over av seg selv i løpet av 1-2 måneder. Det som ikke stemmer med denne diagnosen er at det ikke er typisk med de mørkerøde prikkene, samt at det vanligvis rammer litt eldre barn.

Jeg regner med at utslettet ikke er i samme område som han hadde ringorm- dersom dette var tilfellet, ville det være mest nærliggende å anta at det i såfall var en reaksjon på behandlingen. Nevner det for ordens skyld som en mulighet.

Det høres også ut som han kan være utsatt for allergier med melkeintoleranse og utslettet du nevner i ansiktet, samt det faktum at eksem og kontakt allergi ligger til familien. Kunne det være at dette er et allergisk utslett? Du har rett i at et slikt type utslett typisk vil være vablete eller klø, og vanligvis ikke ha mørkerøde prikker inni, men jeg kan ikke si at det er en umulighet.

Jeg håper du kan slå deg til ro med at dette ikke høres farlig eller bekymringsfullt ut. Jeg vil råde deg til å holde et godt øye med utslettet over de neste par ukene, og dersom det forverrer seg eller ikke forsvinner etter et par uker til ville jeg tatt ham med tilbake til legen igjen.

Håper svaret mitt var til hjelp! Ønsker dere masse lykke til!

Mvh.

Jenny Ringnes