Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Langvarig hoste hos spebarn

Spørsmål

Hei!
Jeg har en sønn på 3 mnd. Han har de siste 4 ukene hatt en stygg hoste. Helt siden vi kom hjem fra sykehuset har han vært veldig tett i nesen og tungpustet.
Jeg var hos legen med han 26.04, og for to dager siden da han blir verre og verre. Hosten er stygg, den er gjøende og høres ut som han henter den fra tåa.. ofte brekker han seg under/etter anfallene.
Andre symptomer han har er tørr, flassende hud (mulig atopisk), hovne øyner, drikker mindre enn før, og spyr dette opp sammen med slim like etter de fleste gangene.
Han får mme.
Vi har hund og katt hjemme, så jeg har vært inne på tanken om dette kan være allergi?
Vi foreldre har ikke allergier, men farmor var svært plaget med allergier og astma som barn.

Jeg føler ikke legen tar meg på alvor, "dette er helt normalt".
Det ble tatt CRP på tirsdag, denne var "fin", jeg fikk ikke oppgitt verdien på denne. Ingen feber. Legen lyttet også på lungene, det var også Ok.

En natt satt jeg i stolen og sov med han på brystet, da jeg følte han ikke fikk puste skikkelig om jeg la han ned.

Er det normalt å ha det slik for en 3 mnd gammel baby?

Jeg har hevet hodeenden i senga, lufter rommet hele dagen..

Jeg skal til legen med han i morgen for oppfølging. Hva kan jeg be om?
Finnes det noe som kan hjelpe en så liten gutt mot plagene?

Jeg har gitt mye saltvann i form av både dråper og nesespray. Det har liten effekt. Bruker også vakumsuger, det hjelper innimellom, men ikke i lengden. Når jeg ammet brukte jeg morsmelk i nesen for å åpne opp, det hjalp heller ikke mye.

Han har en eldre søster. Men ingen av oss andre har vært forkjølet eller lignende. Han er alltid i vognen om vi er ute, evt bilstol inn og ut av bilen.

Svar

Hei!

Takk for henvendelsen din og bilder en en skjønn baby. Jeg beklager at jeg sikkert ikke fikk svart deg før legebesøket. Jeg håper du fikk noen gode råd.

Det du beskriver høres ikke normalt ut for en 3 måneder gammel baby. Det er derimot forvirrende at legen har en så vidt forskjellig oppfatning fra deg. Du beskriver en stygg hoste som blir verre og verre, nedsatt matlyst, oppkast og at babyen din er tungpustet. Disse symptomene står ikke i samsvar med en lege som sier at "alt er normalt". Jeg lurer derfor på om dere har ulik oppfatning/tolkning av disse symptomene, eller om babyen din er mye sykere hjemme enn han har vært hos legen? Dersom han var veldig syk, og stadig forverret seg, ville jeg tro at han ikke har perioder der han virker frisk.

Han har fått tatt CRP som er normal -denne prøven er ikke veldig spesifikk men kan gi en pekepinn på om det er en infeksjon i kroppen. Legen lyttet også til ham og hørte ikke noe unormalt -dette er betryggende. Når man lytter til en baby ser man også på hvordan babyen puster for å se etter tegn til pusteproblemer som for rask pusting med inntrekking av ribbeina f.eks. Jeg ville også sjekket oksygen-nivået med en oksygenmåler som man fester til foten eller hånda for å se at dette var normalt. Avhengig av hva man ser eller hører blir det også av og til tatt et røntgenbilde av hjerte og lunger. Det høres ikke ut som legen synes dette var nødvendig, og man vil jo heller ikke utsette så små for unødvendig stråling.

Jeg lurer på om dette kan være en langvarig forkjølelse med et virus som har hengt i så lenge. Enkelte viruser kan det ta lang tid å komme seg etter, og babyer har så små luftveier og nesebor at det ikke er uvanlig at alt slimet som produseres fører til tett nese og oppkast i forbindelse med hosteepisoder og/eller mating. Dette blir et problem dersom man ikke får i seg nok væske, eller kaster opp så mye at man blir dehydrert. Dette sjekket nok legen også for vil jeg tro.

Jeg ser av bildene at han har ganske tørr hud. Eksem henger ofte sammen med allergier og astma senere i livet. Jeg tror derimot det er for tidlig å tenke at problemene han har nå skyldes allergier. Astma med piping i brystet er han også for ung til.

Dersom du ikke synes han blir bedre, og definitivt hvis du synes han forverrer seg, synes jeg du skal oppsøke lege igjen og
1) Sjekke at han legger godt på seg -altså ikke har stagnert eller gått ned i vekt.
2) Måle oksygen-nivået.
3) Spør hva legen tror dette skyldes -det høres ut som du bare har fått svar at "alt er normalt", men noe feiler det jo ham utifra det du beskriver (kanskje bare ikke noe legen vil karakterisere som alvorlig eller bekymringsfullt)
4) Han er ikke fullvaksinert -kan han ha kikhoste? Hvorfor tror eller tror ikke legen at dette er en mulighet (spør).
5) Fortsett med saltvann og suging av nesa etterpå for å hjelpe ham med å bli kvitt slim istedet for at han svelger det eller at det drypper ned i halsen. Lurt at du har bygd opp hode-enden litt. Det finnes dessverre ikke hostesaft eller slimløsende jeg ville anbefalt til så små barn, og hosting er jo også en beskyttende ting; man hoster opp slimet istedet for at det får lov til å sitte nedi lungene og utvikle seg til en lungebetennelse f.eks.
6) Unngå alt av parfymerte baby-produkter (såpe, shampo, vaskemidler, kremer osv.), smør huden godt med fuktighetskrem etter han har badet og om nødvendig kan du bruke litt hydrokortison-salve på de mest irriterte hudområdene 1-2 ganger om dagen i 3-5 dager.

Dersom dette skyldes et forkjølelsesvirus (mest sannsynlig), håper jeg at han vil bli bedre nå som vi snart går sommeren i møte og forkjølelsesvirusene herjer litt mindre.

Jeg håper dette svaret var til litt hjelp videre for deg, og ønsker dere masse lykke til videre.