Langvarig diare hos småbarn

Spørsmål

Hei,

Trenger sårt hjelp til vår lille datter på 21 mnd.

Kort fortalt: har alltid vært urolig. Fast føde har vært vanskelig da dette ble introdusert fordi alt kom opp igjen. Har slitt med diaré så lenge vi kan huske (ho fikk mme fra 2-3 mnd ganmel) slet med løs avføring ihvertfall fra 1 årsalderen. Da sluttet vi med mme og ho fikk kun fast føde. Stagnert i vekt (ikke gått opp i vekt på 6 mnd). Fått påvist refluks. Går på Nexium. Har gått på denne i 5 mnd med et opphold på 3 uker i april (dette pga pH måling). Har melkeproteinallergi, ikke påvist på blodprøver, vært melkefri i 5 mnd. Har skreket på natten så lenge vi kan huske. På det verste kan ho skrike hvert 5 minutt hele natten.

Problemet: sykehuset tror ikke skrikingen på natten skyldes refluksen da denne ikke var "ille" nok. Ho får 10 mg morgen og 10 mg kveld. Problemet er egentlig at ho fortsatt sliter med magen! Diaré, opptil 5 vannete bleier om dagen. Det flyter. Ho har vondt når ho bæsjer og det er tydelig ikke komfortabelt.. uroen i kroppen er en slags stressende oppførsel, klarer ikke sitte stille og er veeeeeldig aktiv. Vært sånn hele livet. Vi tror det skyldes diareen og magesmerter. Ble bedre når vi kutter ut gluten én ukes tid, da holdt avføringen seg fint og skrikingen på natten avtok, men vi kunne ikke fortsette på glutenfritt da legene sier ho ikke har cøliaki og det kan jo da være skadelig å kutte ut gluten.. diareen kom tilbake etter ca 3 uker etter vi begynte på gluten igjen (som også er merkelig om ho skulle hatt cøliaki). Ho spiser variert. Blodprøvene er fine, men det er alt som er sjekket.

Diareen hadde ho før vi startet med nexium, så det er ikke en bivirkning av denne heller.
Legene sier mange barn kan ha løs avføring. Men vi ser da klart at dette plager ho, men så lenge blodprøvene er fine nekter de å sjekke mer.

Trenger sårt hjelp. Hva kan diareen komme av? Burde vi få bedre utredning? Og i såfall hvordan få det?

Mvh. Deseperat mor

Svar

Hei.

Takk for henvendelsen din. Jeg skjønner forferdelig godt at du er rådvill og undertegner deg som "desperat". Det er en vanskelig situasjon å ikke føle seg hørt av legene når du selv mener det er noe galt med datteren deres. Den eller de som har undersøkt henne har selvfølgelig et mye bedre grunnlag enn meg til å danne seg et bilde av hva som kan være galt, og de mener altså at det ikke trengs flere undersøkelser. Jeg tror det vil være nyttig for dere å bestille time hos en barnelege som er spesialist i allergier fordi hun har flere symptomer som tyder på at dette skyldes allergier (elveblest, reagerer på mat, melkeallergi). Alternativet vil være å se en gastroenterolog for barn. Jeg ville hørt hva legen hennes synes er mest fornuftig.

Det stemmer at barn i denne alderen kan ha noe som heter toddler's diarrhea, men en forutsetning for å si at noen har dette er at barnet ikke har noen andre symptomer enn diare. De skal IKKE være smertepåvirket, og definitivt IKKE ha dårlig vekst/vektøkning. Denne diagnosen stemmer derfor dårlig med det du beskriver.

Du sier at hun ikke har lagt på seg på 6 måneder? Det er kanskje den opplysningen som gjør meg mest bekymret. Det er ikke normalt for et barn på 21 måneder å ikke ha lagt på seg på så lang tid. Refluks-behandling burde hjulpet noe. Jeg lurer også på om hun har diare fordi hun bare drikker Neocate og ikke får i seg noe annet som kan bidra til fastere avføring? Fem avføringer om dagen kan være vanlig, men det skal ikke gjøre vondt- har hun utslett rundt endetarmsåpningen som gjør vondt? Har hun mye luft i magen? Har hun bare smerter i forbindelse med avføring eller ser dere det også i forbindelse med måltider eller ellers? Du nevner at hun er veldig rastløs og aktiv hele tiden og at dette muligens er hennes måte å vise at noe ikke er som det skal. Dette kan skyldes en kombinasjon av for lite søvn, smerter eller plager og hennes personlighet, men jeg kan ikke si dette med sikkerhet uten mer informasjon.

I tillegg til time hos spesialist ville jeg råde dere til følgende:

1. Dersom hun ikke har tatt avføringsprøver ville jeg spurt legen om dette kan bli gjort for å utelukke at det er blod eller tegn til infeksjon/inflammasjon i tarmene. Jeg er enig med deg i at det ville være rart om dette var cøliaki da hun ikke ble umiddelbart dårlig igjen etter å starte med gluten.
2. Diskuter om Nexium-dosen bør endres eller en annen refluks medisin bør prøves.
3. Unngå juice, saft og annen drikke med høyt sukkerinnhold da dette kan forverre diareen.
4. Start probiotika dersom dere ikke allerede gir henne dette.

Håper dette er til videre hjelp for dere. Ønsker dere masse lykke til.

Mvh.

Jenny Ringnes