KYSSESYKE

Spørsmål

Min datter på 4 år har de siste 12-14 dagene har følgende symtomer:
- ekstrem tett nese. Dette forsvant ikke selv med hyppig bruk av nesespray - men løsnet opp etterhvert og fikk utrolig grønn og seig snue.
- "tett i halsen" eller hovne mandler, snorket noe veldig
- vondt i hodet
- dårlig matlyst
- for 12 dager siden fikk hun rødt og hovent utslett over hele kroppen. Jeg trodde det var en allergisk reaksjon - elveblest (hun har eksem og har hatt astma). Dette gikk over etter et par dager.

For 4 dager var allmenntilsanden så dårlig at vi tok henne til legen. Hun hadde vondt i halsen, vondt i hodet og magen, feber (39 grader ca) og var utrolig slapp og ville sove. Hun fikk hun penecillin for halsbettennelse. crp 39.

Pencilinen hjelp ikke og hun fikk veldig hovne kjertler som resulterte i nytt legebesøk. Igår (onsdag) fikk hun konstantert kyssesyke via blodprøve.

Nå har hun vært feberfri et ett døgn, kan svelge spyttet, spiser litt og leker - altså hun er mye bedre......

Har vært inne på nettet og lest litt, men finner ikke svar på mine spørsmål. Disse er følgende:
1. Hvor lenge må hun holdes inne ?
2. Når er hun ikke smittebærer og kan ha besøk av lekekamerater ?
3. Når kan hun begynne i barnehagen igjen ?
4. Når kan hun oppta fysisk aktivitet som sykling ?
5. Hvor stor sjangs er det for at vår datter på 1,5 vil bli smittet, og hvilke forhåndsregler skal vi ta for henne ?
6. Når vil det ev bryte ut på vårt andre barn ?
Jeg håper på raskt svar, på forhåmd takk !
hilsen teb

Kvinne, 39 år

Svar

Din datter er på bedringens vei, ingen tvil.

Ad 1: Hvor lenge hun skal holdes inne bestemmer hennes allmenntilstand. Her kan man bruke skjønn og fornuft. Ifølge det du skriver har hun blitt friskere de siste dagene. Gi henne et par tre dager til for å komme seg, men du kan sikkert trille henne utendørs i korte perioder. Husk at hun har vært ordentlig syk i 14 dager og at hennes form må bygge seg opp igjen.

Ad 2 og 3: Sykdommen smittes via spytt. Etter gjennomgått sykdom kan man påvise viruset i spyttet i mange måneder. Det trengs nær kontakt mellom mennesker, dvs. kontakt med spytt (derfor kyssesykdom) før viruset smitter andre. 60-80% av tenåringer har gjennomgått kyssesyke i en eller annen form. Generelt gjelder det at, jo yngre barnet er ved smitte, jo lettere og bedre er sykdomsforløpet. Hos småbarn kan man ofte ikke skille kyssesykdom fra andre luftveisinfeksjoner hhv. halsbetennelser. Den største delen av infeksjoner hos sped- og småbarn foregår faktisk uten symptomer. Med andre ord kan hun ha besøk av lekekamerater når hun har overskudd og er blitt sitt gamle jeg igjen. Jeg ville nok vente minst en uke til før hun sendes til barnehagen igjen. Så langt det lar seg ordne, burde hun skjermes fra aktiviteter hvor det er fare for slag mot buken (se pkt. 4) du kan òg høre med barnehagens personale om rutinene der. Ellers gjelder det generelle hygieniske retningslinjer som egen smokk, flaske, håndvask, egen klut, bestikk osv.

Ad 4: Seks uker er en tommelregel for aktiviteter som sykling. Dette på grunn av en alltid forstørret milt med fare for miltskade ved styrt eller slag mot buken.

Ad 5 og 6: Hun har trolig blitt smittet allerede, fordi søsken pleier å ha en temmelig nær kontakt til hverandre (smokk, flaske osv.). Men det spørs om hun blir syk i det hele tatt, fordi hun gjerne kan få en infeksjon uten symptomer (s.o.).

Det kan forresten hjelpe å tilby kalde drikker eller is for å minske svelgvansker og halsvond.