Kviselignenede utslett hos 10-åring -allergi?

Spørsmål

Hei,

Gutt på 10 år som har noe kviselignende utslett. Begynte med noe som lignet en kvise på venstre side av magen litt nedenfor navlen og ut på siden. Ble veldig betent, og han fikk litt feber. Oppsøkte lege som mente feber ikke var forbundet med den byllen han hadde. Ble satt på antibiotika, i tillegg til at det ble klemt mye puss ut. Etter antibiotika kuren ble han bra, men kom flere kviselignende utslett i samme område, men de ble ikke betent på samme måte.

Det minner om en kvise, men det er han for ung til ifølge legen. De får en slags hvit/ gul topp. Men ikke alle. De kommer nå litt rundt om på kroppen. Kragebein, albuen, helt nede på magen. Ikke noe i ansiktet foreløpig. Noen blir større en de andre. De klør sier han. Vi smører på brudilin salve etter anbefaling fra lege. Det virker som de kommer litt sporadisk rundt på kroppen.

Vi lurer egentlig bare på hva dette kan være. Legen antydet brannkopper, men får ikke dette helt til å stemme. Dette har vært nå over en lengre periode. Over en måneds tid.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Takk for henvendelse, og fint at du har lagt ved bilde da det gjør det lettere å danne seg et bilde av utslettet. Jeg er helt enig med legen i at dette ikke dreier seg om kviser. Selv om det er mulig å få kviser så tidlig som i 10-års alderen, er dette utslettet på "feil" sted; kviser dannes i ansikt, bryst og nakke; ikke på albuer og mage.
Jeg vil anbefale at dere får tatt en prøve av pusset/de hvit-gule toppene for å finne ut hvilken bakterie som kan forårsake dette utslettet. Det høres ikke ut som du har noen mistanke om hvordan han fikk den første byllen, -kan han ha hatt et stikk eller et sår han klødde på som så ble betent? Har han nylig sittet i badestamp/boblebad -man kan få et kvise-lignende utslett av noe som kalles "hot-tub-follikulitt" (forårsaket av en bakterie som heter psudomonas). Noen ganger kan eksem eller et allergisk utslett også minne om kviser, og dersom han klør i stykker dette utslettet kan han introdusere bakterier og gjøre utslettet betent. Basert på det du forteller (uten at jeg kan være helt sikker) er det mest sannsynlig at dette er forbundet med en form for eksem/allergi og at han i begynnelsen fikk en betennelse med en bakterie i tillegg. Eksem "angriper" ofte området rundt albuene, og langt nede på magen kan man få uslett fra bukseknapp av metall eller beltespenne - usikker på om dette kan stemme i deres tilfelle da du ikke nevner noe om eksem/allergi/tørr hud, men jeg ville nevne det som en mulighet.
Jeg ville antatt at utslettet burde forsvunnet etter antibiotika-kuren (eller at han ihvertfall ikke lenger hadde feber og puss fra utslettet.) Dersom dette ikke er tilfellet, er det desto viktigere å få tatt en prøve av utslettet for å finne ut om han har en bakterie som er motstandsdyktig mot antibiotika-kuren han tok. Jeg praktiserer i USA hvor MRSA er en utbredt bakterie jeg ofte behandler. Den kan forårsake hudinfeksjoner som minner om kviser , og man kan også være kolonisert med denne bakterien uten å være syk. MRSA er mye mindre utbredt i Norge, heldigvis, men hvis man har vært ute og reist til land der MRSA er vanligere, kan man ha blitt kolonisert uten å være klar over det. MRSA er en bakterie som har forandret seg over tid slik at de vanligste antibiotikaene ikke lenger dreper bakterien. Det finnes fremdeles mange antibiotikaer som virker på MRSA, og dere er heldige i Norge der man har klart å unngå at MRSA har spredd seg slik den har gjort her i USA.
Mitt råd til dere vil være å:
1. Unngå parfymerte såper/kremer i forbindelse med dusj/bad.
2. Unngå badestamp og basseng i en periode inntil utslettet er forsvunnet.
3. Bruk en mild hydrokortisonkrem mot kløe og en god, uparfymert fuktighetskrem slik at huden ikke blir tørr.
4. Ta en pause med Brulidin salven og se om utslettet blir bedre av seg selv (evt. med litt hydrokortison)
5. Hør med legen om dere kan få tatt en prøve av utslettet dersom han har puss/verk i en av byllene for å undersøke hvilken bakterie det kan være. Basert på resultatet kan det hende han vil trenge en ny runde med antibiotika krem eller piller.

Håper dette var til hjelp!
Lykke til!

Mvh.
Jenny Ringnes

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-