Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kvalme hos barn knyttet til måltider

Spørsmål

Hei, Sønnen min på 11 år har de siste par månedene vært plaget av kvalme knyttet til måltider. Han sier at jo mer han spiser jo mer kvalm blir han, men han blir ikke så kvalm at han må kaste opp. Han kjenner ikke noe når han drikker. Etter at han har spist går det gradvis over. Dette har ført til at han nok spiser litt mindre enn før. Jeg tror dette kan ha sammenheng med at han like før disse symptomene startet hadde en episode der han i et "ubevoktet øyeblikk" spiste for mye stekt bacon (en hel pakke). Den påfølgende natten (og en del av dagen etter) var han veldig kvalm/hadde vondt i magen. Han har ikke noen plager knyttet til avføringsmønster, ikke løs mage eller forstoppelse. Han har ellers ingen andre kjente sykdommer, tar ingen medisiner og han er normal av vekst både på høyde og vekt. Hva kan vi gjøre med dette? Er det noe som vil gå over av seg selv?

Mann 11
Svar

Slik jeg forstår deg har sønnen din hatt et par måneder der han har vært plaget med kvalme knyttet til måltider. Det blir verre under spising, og blir gradvis borte etterpå. Ellers opplever du at han har det som vanlig. Som regel vil man nok ikke kunne finne en kroppslig forklaring på slik kvalme. Det finnes tilstander der man har kun kvalme og ikke oppkast, det kan feks være ved en gastritt, en irritasjon i mageslimhinnen. Da har barnet ofte også vondt øverst i magen. Jeg forstår at dette kan bekymre deg, og jeg vil anbefale deg å ta kontakt med fastlegen for en undersøkelse. Da kan legen få spurt om dette med vekt, avføringsmønster og generell trivsel mer inngående. Det er slik at både barn og voksne kan få en utfordring med vedvarende kvalme om man feks har hatt det kraftig en gang, slik du beskriver med din sønn. Det blir en ubevist forventning at man skal bli kvalm når man tenker på mat, og det er veldig ubehagelig, og ikke noe man kan styre selv. Dersom legen ikke finner en kroppslig forklaring på kvalmen kan dette være tilfellet hos barnet ditt. Ved å ikke fokusere på kvalmen, samt trygging av deg/dere som foreldre og sønnen din på at dette ikke er noe alvorlig kan dette forsvinne av seg selv. Noen barn blir så plaget at det går utover deres funksjon der de får fravær fra skole feks, og man kan da ha behov for hjelp på barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk. Men, mest sannsynlig vil dette gå over av seg selv når dere finner ut at det ikke er noe alvorlig. 


Hilsen legen

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-