Kul under haken

Spørsmål

Hei Datteren min har fått en øm hoven kul under haken. Min første tanke var hovne lymfeknuter, men er ikke de lokalisert på siden av halsen, under, ytterst ved kjevebenet.
Kulen er på størrelse med en plomme, er øm og ligger rett under haken.
Hun har også munnsår som kommer av at hun har slikket seg formye på såre lepper så de har trukket ned utenfor leppene nå som en rød ring utenfor underleppen, men de ser ikke betente ut.

Kvinne, 9 år

Svar

Hei.

Godartede kuler i eller under huden er ganske vanlig, men som du sikkert vet så kan en kul eller en klump også være et signal om kreft eller annen alvorlig sykdom.

De vanligste årsakene til kuler under haken er hovne lymfeknuter, hovne spyttkjertler, verkebyller (abscesser), fettkuler (lipomer) og talgkuler (ateromer). Mer sjeldne årsaker er kreftsvulst (oftest leukemi eller lymfekreft hos barn).

Det er vanlig at lymfeknuter hovner opp hvis man har en infeksjon i det området som lymfeknuten får lymfe fra. Hovne lymfeknuter like under haken kan for eksempel skyldes en hudinfeksjon i området, mens lymfeknuter lenger ut mot kjevevinkelen og på halsen gjerne hovner opp ved ørebetennelse eller halsbetennelse. Kyssesyke er en mer ”systemisk” virusinfeksjon som vil gi mange hovne lymfeknuter flere steder på kroppen, særlig på halsen, i lyskene og i armhulene. Lymfeknuter som er forstørret på grunn av infeksjon er som regel mindre enn 2 cm i diameter.
Når det gjelder lokalisasjonen av lymfeknuter så er det slik at disse finnes både under haken og på halsen. Den lymfeknuten du tenker på som ligger like under kjevevinkelen er en knute som kan bli veldig stor hvis man for eksempel har en halsbetennelse. Denne lymfeknuten har til og med fått sitt eget navn – ”den jugulodigastriske knuten”. Det ligger også en kjede med lymfeknuter på halsen langs den skrå halsmuskelen som ofte er lette å kjenne når de blir forstørret.

En annen aktuell diagnose kan være infeksjon i en spyttkjertel. Vi har tre viktige spyttkjertler den største ligger ved kjevevinkelen rett foran øret, mens de to andre ligger under nedre kjevebein. De første symptomene som dukker opp ved betente spyttkjertler er at området rundt kjertelen blir ømt. Dette blir ofte smertefullt etter en stund (særlig ved måltider), og man vil få en hevelse av spyttkjertelen. Hvis infeksjonen er kraftig, vil man føle seg allment medtatt med feber og slapphet. Fordi denne infeksjonen er forårsaket av bakterier må den behandles med antibiotika.

Det er vanskelig for meg å si noe om kulen til datteren din uten å ha kjent på den. Jeg ville vist denne kulen til en lege, særlig med tanke på at kulen er såpass stor og i tillegg øm. Det kan jo tenkes at din datters munnsår kan ha ført til en reaksjon i lymfeknuten under haken, men når kulen er såpass stor og øm så er det greit å få utelukket at det ikke ligger noe annet bak som eventuelt må behandles. Legen vil ofte kunne si direkte hva årsaken er bare ved å se og kjenne på kulen. Det er viktig å vite om kulen er bevegelig, hvilken konsistens og overflate den har, om den er varm, om huden over den er rød, nøyaktig hvor under haken den ligger og om datteren din har andre kuler på halsen eller andre steder på kroppen. Legen vil også blant annet spørre om hvor lenge kulen har vært der, om den oppstod av seg selv eller i forbindelse med en infeksjon, om den har vokst, minket eller hatt konstant størrelse og hvordan allmenntilstanden til datteren din er.

Du kan lese mer om kuler ved å følge linken øverst på denne siden.