Kronisk hodepine av bihulebetennelse?

Spørsmål

Hei.
Datter, ble 12 i høst, har slitt med hodepine i lengre tid. Startet i februar/mars 17 med veldig forkjølelse og tetthet som ikke gikk helt over. Henvist til øre,nese,hals lege og tok ct og deretter MR i juni. Denne viste at alt som var av bihuler var tett. Kortisonkur fulgte, samt nesespray gjennom sommeren.
Plagene kom ved fysisk aktivitet og trening, spesielt løping; både på skole, fotball og ved aktivitet og lyd på skole, slik at det har vært slitsomt for henne og hatt sosiale begrensninger i lang tid.
Nytt forsøk i august pga manglende bedring. Kortison (Prednisolon, 20 mg) og antibiotika (Azitromax, 500mg, 3 dager) parallellt. Muligens noe bedring, men fortsatt hodevondt - mer eller mindre kontinuerlig. Hun kan våkne med det eller det kommer som nevnt raskt ved løping, samt tilfeller av svimmelhet i høst. Dette er slitsomt for henne.
Tok nye blodprøver hos fastlegen, som svarene kom i går. Alt normalt er beskjeden, det var beskjed også i mars ved prøver da. Denne gangen fikk jeg de tilsendt, med påskrift "alt normalt" . Ser at S-ferretin på 15 og tenker det er da lavt, selv om det er innenfor en referanse på 10-200?
B-hemoglobin 12,5 (10,3-14,4)
B-Erytrocytter 4,5 (3,8-5,0)
B-Leukocytter 4,7 (4,5-12,5)
B-Trombocytter 311 (204)
S-Fritt T4 11,8 (10-23)
S-Triglyserider 0,5 (0,51-2,36)
Ellers så er det "godt innafor" på det som er tatt. Det er ikke noe s-jern, transferretin osv på lista.

D-vit ble ikke tatt selv om det var sagt så. B-12 på 571.
Hun har brukt paraset innimellom (noe, men ikke daglig).

Vet at bihuler kan være langdrygt osv, men kan det påvirke å ligge så lavt på jern også, slik at medisiner kan ha hjulpet likevel? Eller at selv om det ligger innenfor normalen så kan det være så små jernlagre at det bør gjøres noe? Jeg vet ikke og har ikke ønske om å selvdiagnostisere eller ta noe som kan bli feil, men trenger noen svar - blir ikke klokere av "normale svar" når vi er så "på kanten".
Har du noe gode råd, kan det være en sammenheng?
fra mamma

Svar

Hei.

Takk for henvendelsen din. Jeg skjønner at dere begynner å bli frustrerte over situasjonen og ønsker å finne en løsning på hodesmertene. Jeg tror ikke det skyldes lavt ferritin (jernlager)- hun har et jernlager som ligger nederst i normalsjiktet, men dette har ikke noe å gjøre med bihulene. Det samme gjelder vit D- det har ingenting å gjøre med bihulene, men hvis lageret er lavt, kan det ha negative innvirkninger på energi- og humør, bl.a., og man bør i disse tilfellene ta et daglig tilskudd.

Når det gjelder hodepinen er det vanskelig for meg å si at den helt sikkert skyldes bihulene uten å undersøke henne nærmere. Det finnes andre årsaker som må utelukkes, og som dere antakelig har fått utelukket hos lege allerede. Hun har tatt CT og MR og derfor utelukket alvorlig sykdom i selve hjernen som f.eks. en svulst- dette er heldigvis sjeldent. De andre mer kroniske årsakene til hodepine er som regel ikke farlige, men kan være veldig plagsomme og ødelegge både sosialt og på skole/jobb. Dersom datteren din har kronisk bihulebetennelse som gir henne disse symptomene synes jeg hun bør få ny time hos ØNH legen og diskutere behandlingsmuligheter. Det er ingen heldig løsning å gå på hyppige kortison- og antibiotikakurer. Dersom hun ikke har tatt allergiprøver ville jeg gjort dette- kanskje reagerer hun på noe som gjør at hun er kronisk tett og hoven i nesa, noe som igjen vil gjøre et bihuleproblem verre. I såfall finnes det kortison nesespray og antihistaminer en slik allergisk rhinitt bør behandles med. Kan hun ha kronisk daglig hodepine fra migrene eller en form for spenningshodepine? Jeg tar dette med for ordens skyld. Man kan også få kroniske hodepineplager av å bruke for mye smertestillende, faktisk av å bruke Paracet over 2x i uka.

Jeg ville derfor bedt om ny ØNH time for vurdering av bihulene dersom legen mener hodepinen skyldes dette. Ellers bør andre årsaker til hodepinen utredes, og samtidig kan legen ta stilling til om hun trenger tilskudd av vitamin D (selv om dette som sagt ikke har noen direkte virkning på hodepine.)

Håper svaret var til hjelp. Masse lykke til videre,

Vh.
Jenny Ringnes