Kronisk feber?

Spørsmål

Hei!

Vi har en jente på 5 mnd som nå i to mnd har hatt temperatur på mellom 37,9 og 38,1 hver eneste dag.

Er bekymret og har vært til legen med henne flere ganger, men føler ikke vi blir tatt seriøst.

Før denne feberen startet var hun en veldig blid og fornøyd baby, som foruten ett måltid sov hele natten. Etter dette startet, snudde alt og hun sover meget urolig og vil helst bli bært hele tiden på dagen.

Hun har hatt ett par forkjølelser, men siste mnd har hun ikke vært forkjølet og tenker derfor at dette ikke forklarer feberen.

Hun har i tillegg hatt mye utslett og kløe, noe vi tror er atopisk eksem, kan feberen komme av dette?

Hun har inntil for 3 uker siden blitt fullammet, får nå grøt fri for laktose og gluten 1 gang om dagen(redd hun reagerte på melkeprotein...).

Mor har ulcerøs kolitt og omtrent samtidig som feberen oppsto begynte hun på Pentasa stikkpiller. Etter en stund begynte vi å tenke på om feberen kunne være bivirkning av mor sin medisin, er dette mulig?? Mor sluttet på medisin for tre uker siden, men baby har fremdeles feber hver dag. Kan det i tilfelle henge så lenge i kroppen?

Er livredd for at noe alvorlig feiler jenta, som feks kreft. Blir som sagt ikke tatt seriøst av fastlege, som mener det er snakk om tilbakevendende virusinfeksjoner, men klarer ikke slå oss til ro med det. Tenker å be om å få komme til barneavd ved sykehus for utredning.

Håper du kan komme med noen tips til hva dette kan vere!

Legger ved bilde av utslett.

Mvh bekymret trebarns mor.

Svar

Hei.

Takk for henvendelsen din. Jeg skjønner godt at du er bekymret i forhold til feberen. Normal kroppstemperatur er mellom 36,1-37,2 Celcius. Dette kan variere noe fra person til person.

Jeg vil anta at temperaturen hennes før dette lå innenfor normalen. Du sier dette har pågått hver dag i to måneder, og at det har blitt forklart med virusinfeksjoner. Vanligvis vil virusinfeksjoner gi seg utslag i feber som er høy i et par dager for så å gå ned og forsvinne helt i løpet av 4-5 dager. I deres tilfelle dreier det seg heller om daglig lav feber som ingen helt har klart å forklare. Jeg er ikke kjent med at Pentasa kan gjøre dette- diaré er den eneste jeg vet er rapportert hos babyer som ammer der mor bruker Pentasa. Eksem i seg selv kan heller ikke gi feber på denne måten- bare hvis man får infeksjon i eksemutslettet med et virus eller en bakterie. Det er dessverre vanskelig å se fra bildet om dette er eksem, men dersom det er det dere har blitt fortalt, stemmer nok det (ikke vanskelig diagnose å stille ved undersøkelse av utslettet). Hun kan ha flere grunner til at hun nå er så urolig på natten: er det eksem som klør kan dette bedres med en periode der dere bruker kortisonkrem. Hun kan felle tenner og plages med dette på natta slik at hun våkner mye. Derimot forklarer verken eksem eller tannfelling feberen. Det å kle på barnet for mye kan også gjøre de overopphetet - nevner det bare for ordens skyld. Det er også greit å måle temperaturen på morgen og kvelden til samme tid over en uke for å se om/hvordan den svinger (føre en feberkurve) og ta dette med til legen.

Jeg får inntrykk av at dere ikke føler dere hørt hos legen dere har sett så langt og ville nok bedt om å få henvisning til en barnelege eller se en annen lege som kanskje vil se på det med litt andre øyne. Det er viktig at man får undersøkt ørene godt og utelukket kronisk væske i mellomøret og kanskje ørebetennelser. Væske i mellomøret kan gjøre mer vondt mår man ligger flatt og kan være en annen mulig forklaring på at hun er utilpass på natta. Hun bør dessuten undersøkes grundig fra topp til tå ellers for å se etter tegn på hud infeksjon, halsinfeksjon, urinveisinfeksjon, lymfeknuter m.m. samt forsikre seg om at hun vokser og legger på seg som hun skal på vekstkurven.

Jeg ville diskutert å ta blodprøver og urinprøve med legen for å utelukke infeksjon- evt. andre undersøkelser avhengig av hva legen finner.
Det er heldigvis ytterst sjelden at noe slikt er et tegn på kreft hos så små, det dreier seg heller vanligvis om et veldig aktivt immunsystem som er i full sving med å bygge seg opp gjennom å bli eksponert for virus og bakterier- med litt hjelp av vaksiner som også kan gi feber.

Du skal derimot ikke gå rundt å være så bekymret og redd for at dette er noe alvorlig og ikke føle at du blir tatt på alvor. Dessuten bør det tas prøver for å utelukke at hun har en kronisk infeksjon. Jeg håper dere kan finne en annen lege som kan hjelpe dere med dette slik at du slipper bekymre deg lenger.

Ønsker deg masse lykke til!
Mvh.
Jenny Ringnes

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-