Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kroinisk forstoppelse hos barn og bruk av movicol

Spørsmål

Hei. Jeg har en gutt på 6 år som har strevd med obstipasjon fra jeg sluttet å amme han. Han gikk lenge på duphalac og vi prøvde alle mulige råd som dorutiner etc, uten særlig effekt (kunne gå 8-10 dager uten avføring).

Ble anbefalt movicol av fastlege for litt over et år siden. Han har hatt svært god effekt av movicol. Han spiser bedre og er generelt mer fornøyd. Problemet er at vi ikke har klart å få han av movicol. Når han fikk to doseposer hadde han regelmessig avføring ca hver - annen hver dag. Så reduserte vi til en dosepose og nå går det ca 3 dager i mellom.

Hadde håpet å redusere til en halv dosepose i julen, men usikker på om jeg tørr det. Ønsker råd videre, samtidig som jeg lurer på om det er farlig at han fortsatt står på movicol etter 1.år?

Mann 6
Svar

Hei og takk for henvendelsen. Jeg vet ikke hvor mye sønnen din har vært utredet for forstoppelse. Jeg synes du skal snakke med fastlegen om dette, samt få til et samarbeid med legen om nedtrapping av Movicol. Det er krevende å stå i dette alene. Jeg synes ikke juletiden nå er et godt alternativ for å redusere yttereligere. Da er som regel kost og vaner endrede med økt risiko for forstoppelse. Det er ikke farlig å stå på Movicol langvarig, men det er samtidig ikke ønskelig å gjøre det om det ikke er nødvendig. Dere kan diskutere med fastlegen og høre om hun eller han synes det nødvendig, basert på det som er gjort tidligere samt kliniske undersøkelser, om man skal sjekke for gluten allergi/cøliaki, melkeproteinallergi eller laktose-intoleranse, eller annet. Dere kan også diskutere med fastlegen en henvisning til barnelege. Lykke til! Hilsen legen