KOSTTILSKUDD HOS SPEDBARN

Spørsmål

Gutt på 11 mnd. hadde juni 04 jernlager på ca 6,2 (mcv79), 11,2 i blodprosent. 10 ukers kur m/1 duroferon & c-vitaminer. Ny prøve aug.04 Jern ca 9,6/11,9. Nå sier legen at han skal gå på kosttilskudd hele høsten/vinteren. (Anskaffet nutrison). Ikke mer jern. Spiser 2 grøtmåltider, middag, frukt, grønnsaker daglig. Får også tran/sanasol. Apotek sier kosttilskudd er for barn som ikke spiser. Vi blir veldig usikre, men ønsker heller ikke et barn som kanskje vil slite med forkjølelser hele tiden. Hva anbefaler du oss å gjøre ?

Kvinne, 36 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Klart man blir forvirret her. Sjelden blir man klokere av å spørre flere. Jeg prøver derfor å sortere situasjonen for dere.

Her er det viktig å skille mellom kosttilskudd som for eksempel tran, Sanasol® eller Biovit®, og Nutrison®, som derimot er en fullverdig ernæring. Pasienter som krever sondeernæring kan f. eks. ha bruk for Nutrison®. Dessuten brukes det til å berike maten ved spesielle tilfeller.
Jeg går ut fra at din sønn vokser og legger fint på seg, slik at han ligger innenfor normalområde og følger sine vekst- og høydekurve. Dessuten har han trolig ingen symptomer, ubehag som løs mage, tretthet, slapphet eller tilsvarende. Regner med at dere ellers vil ha nevnt dette. Tatt dette for gitt, har han ikke behov for Nutrison®.

Tross lav jernlager, har deres gutt holdt seg innenfor normalområde med sin blodprosent. Som reaksjon på jerntilskudd har han steget både i forhold til jernlageret og blodprosenten. 11,9 ligger midt i blinken for hans alder og er bra. Bra er også at han får daglig tran/Sanasol, men ikke gi ham mer enn anbefalt (altså ikke begge to samtidig), det kan bli for mye av det gode i lengden.
Går ut ifra at han får middagsglass. Gjerne bruk produkter som også inneholder kjøtt for å sikre jerninntak. Når det gjelder grøt, vet du sikkert at hirsegrøt har høyere jerninnhold enn andre kornprodukter. Morsmelkerstatning er faktisk også beriket med jern.

Dersom man utvikler vedvarende lav blodprosent på grunn av jern defisitt uten andre årsaker eller symptomer, må man også tenke på cøliaki. Dette er en sykdom, der tarmen reagerer på visse kornsorter. Sykdommen kan nærmest utelukkes ved hjelp av en enkel blodprøve.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn