Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kaster på hodet

Spørsmål

Hei!

Vi har en gutt på 12 uker (3 mnd). Vi har reagert litt på kasting/pendling med hodet hans. Dette skjer spesielt når han skal sove og er trett. (når han ligger) Han kaster/penlder kraftig med hodet fra venstre til høyre. Varierer hvor mye, men 10 ganger - 5 på hver side er gjennomsnitt. Han gjør det sammenhengende uten pauser.

Vi kjenner ikke til noen skader eller hendelser som f.eks slag mot hodet.

Hva kan dette være?
Skal vi ta det alvorlig og gå videre med det?
Hvilke andre ting kan vi gjøre selv for å sjekke evt. om noe er galt/skadet?

Mann, 1 år

Svar

Hei.

Her må en nok fokusere på barnets generelle utvikling og kognitive utvikling. Det dere her beskriver er i seg selv, uten at man ser det i sammen med "resten av barnet" av rimelig liten informasjonsverdi og kan neppe tolkes i noen spesiell retning, især ikke her via internett hvor jeg ikke kan undersøke og observere barnet, og ikke hos et så lite barn.

Det som altså teller her, er å se disse fenomene dere her beskriver, i sammenheng med barnet forøvrig, jfr over. Har dere god kontakt med barnet? Gir han god respons når dere snakker til ham? Har dere sikker blikkontakt med barnet? Han skal kunne følge gjenstander med øynene. Smiler han? Har han aktiv bruk av lyder? Hører han tydelig? Gjenkjenner han stemmene deres og lar seg trøste? Har han normal motorisk utvikling?
Et 3 mnd gammelt barn bør ha tyngdepunktet ned mot magen i mageleie og hvile på albuer og underarmer. Samt løfte hodet og holde det i midtstilling. Alle disse tingene skal han kunne ved 3 mnd.

Dere bør forøvrig bør bruke helsestasjonen aktivt, og der har dere jo normal månedlig kontakt når barna er så små. Her følger man barna og sjekker at de utvikler seg normalt både kognitivt, motorisk og følelsemessig, i tillegg til at man sjekker at barnet vokser i normalt tempo.
Altså de tingene man må se de tingene dere lurer på her, i sammenheng med.
Dere bør følgelig absolutt ta opp disse tingene med helsestasjonen, mao. spille denne ballen over til helsesøster og helsestasjonslege. Finner disse da ut at der er ringeste mistanke om noe som er som det ikke skal være, så vil barnet bli utredet for dette ved henvisning til barnelege.

Dette er det dere skal og bør gjøre her.
Utover dette kan jeg ikke gi dere noen konkrete råd til hva dere skal eller kan foreta dere, for slik rådgivning gies mer i form av en dialog og prosess imellom lege/helsestasjon og barneforeldrene, hvor rådene gies avhengig av hvordan situasjonen tolkes og oppleves.
Dere kan ikke sjekke noe annet selv, og det er også særdeles sterkt å fraråde at man selv skal ta på seg ansvaret for å finne ut om noe er bekymringsfullt eller ikke på ens eget lille barn. "Deleger" for alt i verden dette til fagpersoner som er trenet i dette, dvs helsesøster/fastlege.

I seg selv er det altså vanskelig å si noe som helst konkret om den ene tingen dere beskriver her, uten at det settes i en sammenheng, men i seg selv, uten at der foreligger andre tegn til sykdom eller annet bekymringsfulle observasjoner, så blir ikke jeg umiddelbart noe bekymret av å lese det dere her skriver. Men det er altså med ethvert forbehold om de tingene jeg har tatt opp med dere her, om at slikt kan kun vurderes når man ser det i sammenheng med resten av barnets utvikling m.v.

Forøvrig så er det alltid en meget god tommelfingerregel å ha en svært lav terskel for å oppsøke helsevesenet når det gjelder så små barn, og heller oppsøke lege/helsestasjon ti ganger for mye enn en gang for lite. Det å bekymre seg over ens egne små barn kan slite veldig mye, og det kan man unngå ved å bruke de faginstanser man har lett og fri tilgang til på en aktiv måte.
Det er også en god tommelfingerregel når det gjelder å vurdere barn og evt sykdom, å følge egen magefølelse. Foreldre er fra naturens side utstyrt med en meget velutviklet og ofte presis magefølelse, nettopp for å kunne ivareta sine små, så magefølelsen er et verktøy man ikke skal kimse av, men heller forholde seg aktivt til og å lytte til.

Håper dere har nytte av svaret. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-