Jernmangelanemi

Spørsmål

Hei.

Min eldste gutt på 14 år fikk i februar påvist jernmangelanemi som vart oppdaget tilfeldig ved blodprøveutredning av hvit finger (Raynauds fenomen?). Da var s-ferritin 2, b-hemoglobin 9, vit.D3 36 og folat 8,4. Han startet da opp med 100 mg Ferro-Retard daglig sammen med appelsinjuice og 100 mikrogram Divisun tablett D3 daglig. Etter 7-8 uker vart det tatt nye kontrollprøver som da viste ferritin 11 og D3 89. Dette var legen ikke fornøyd med da hun forventet større stigning av jernlageret. Min gutt fortsatte da med 100 mg jerntabletter i fire uker til. Nye prøver viser idag at s-ferritin fortsatt er på 11, b-hemoglobin 15,8, b-hct 50, b-erytrocytter 6,1, mcv 82, mch 26, mchc 31,8, b-leukocytter 5,1. Nå er jeg rådvill og forstår ikke hvorfor jernlageret ikke stiger til tross for jerntabletter. Vi spiser et normalt sunt kosthold. Han føler selv at energinivået har steget og presterer bedre på gym/svømming på skolen. Normalvektig. Er i puberteten. Normal avføring daglig. Ingen mage og tarmproblem. Er allergisk mot bjørkepollen og litt gress med kryssallergier på steinfrukter. Også hasselnøtt. Ellers frisk og sunn.
Har du noen råd til hva vi bør gjøre videre?
Hvor lenge kan han ta jerntabletter? Har hørt det er skadelig å ta det over lenger tid.
Er det noe ved de andre prøvene som er urovekkende? Ser det er litt avvik.

Kan også legge til at min yngste sønn på nesten 12 år også fikk påvist jernmangel nå nylig. S-ferritin 5, b-hemoglobin 12,5, mchc 32, b-hct 39. Regner med å få beskjed snart med legen om å starte med jern på han også. Blir da spennende å se om det vil stige med han. Han er en aktiv, sprek gutt som trener fotball flere ganger i uka. Normalvektig. Skulle ikke tro at han har jernmangel.

Hva kan være årsak til jernmangelen hos guttene mine? De er glad i melk. Bør vi kanskje kutte ut det da det hindrer opptak av jern? Synes dette er vanskelig og litt skummelt det faktum at ferritinnivået ikke stiger. Tenker på diverse sykdommer.

På forhånd takk.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Takk for henvendelsen din. Jeg tolker ikke disse prøvensvarene som bekymringsfulle, og synes ikke det er grunn til bekymring for andre tilstander enn jernmangel-anemi som er på bedringens vei. Det faktum at han ikke hadde symptomer da han ble testet og at dette ble oppdaget tilfeldig, er et tegn på at han utviklet dette over lengre tid slik at kroppen på en måte gradvist ble "vant" til dette. Det at han føler seg friskere nå som han har tatt jern en stund viser derimot at han egentlig hadde symptomer uten å være klar over det. Det er mest sannsynlig at han utviklet dette som følge av rask vekst under puberteten da jern-behovet øker denne perioden. Det er også vanligere å utvikle jernmangel-anemi hos tenåringer som trener veldig mye eller er vegetarianere.

De første prøvene viste veldig lav ferritin og hemoglobin. Når man starter med jerntilskudd er det hemoglobin-nivået som normaliserer seg først , og i følge de prøvesvarene du gir meg har hemoglobin-nivået steget fint og ligger nå godt innenfor normal-grensen. Det tar derimot lengre tid å bygge opp jernlageret, dvs. ferritin -og en stigning fra 2 til 11 på 7-8 uker vil jeg si er som forventet. Vanligvis bør man fortsette med jerntilskudd i 2-3 måneder etter at hemoglobin-nivået har rettet seg for å bygge opp jernlageret igjen, og siden det virker som han tåler jerntilskuddet godt, er det ikke farlig om han fortsetter på dette et par måneder til. Noen tar jerntilskudd mye lengre enn dette, og så lenge dette følges med jevne mellomrom av legen er det ingen stor risiko forbundet med det. Dosen han tar er heller ikke veldig høy -han kunne fint prøvd en høyere dose, opptil 150-200 mg/dag, men da risikerer man å merke bivirkningene mer. Jeg tror det var for raskt å sjekke ferritin-nivået igjen etter bare 4 uker, og at denne verdien vil trenge lengre tid til å rette seg.

Når det gjelder jerntilskudd er det best å ta dette 1-2 timer før eller etter måltider for at man skal ta opp mest mulig, gjerne med et glass juice da vitamin C øker opptaket. Det er riktig at melk forhindrer opptak, og dersom guttene dine drikker melk til alle måltider vil jeg råde dere til å redusere dette til 2-3 glass om dagen, ikke bruke melk som "tørstedrikk", og drikke vann til middag.

Dersom jernlageret ikke retter seg vil han trenge videre utredning for dette (det kan være mange årsaker til dette; hos en ellers helt frisk og normal gutt vil det kanskje innebære å sjekke for blod i avføringen først, men ellers er det vanskelig å si noe mer spesifikt da han ikke har noen plager eller andre symptomer). Mest sannsynlig vil det ikke bli nødvendig med noen som helst videre utredelse -han trenger bare litt lengre tid på å bygge opp jernlageret da dette var veldig lavt da det først ble oppdaget. Det er også fint at dere er bevisst på at begge guttene får i seg nok jern i kosten. Dette bør dere fortsette med fremover. De andre verdiene du nevner som ikke er helt innenfor normalen vil også rette seg , og er veldig nært oppunder det som regnes som normalt allerede, så jeg er ikke bekymret for dette.

Vitamin D nivået har forøvirg også rettet seg fint.

Jeg håper du kan berolige deg med dette svaret. Lykke til videre!

Mvh.

Jenny Ringnes

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn