Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvorfor nekter babyen min å ta flaske?

Spørsmål

Baby 6 mnd har siden 3-4 mnd alder styret fælt i forbindelse med flaskemåltid.
Hun kavet voldsomt og strittet imot da hun ble lagt til i armkroken. Det eneste som fungerte var å la henne roe seg ned med smokk og kosebamse, og gi henne flaske i halvsøvne. Ofte var eneste mulighet å gi henne flaske liggende i senga vår med oss ved siden av, eller liggende i vognen.
Dette problemet har bare vedvart, og forverret seg siste måneden. Vi har vært påpasselige med å aldri "tvinge" henne til å spise, og la henne styre det selv. Men når babyen tydelig viser tegn på sult, og likevel vegrer seg mot å ta flasken, blir man ganske rådvill.
Jeg prøver å starte flaskemåltidene med å holde henne i armkroken, for jeg synes det er så viktig med nærkontakten og at det skal være en koselig situasjon. Med mindre hun er stuptrøtt og `glemmer`seg, går dette aldri bra, og hun fekter med armer og ben, og nærmest hopper i fanget mitt. Det endre da med et 1-2 timers scenario med å roe ned henne, og bysse/gå rundt i rommet, avlede med å gjøre andre ting osv. Til slutt tar hun jo flasken, og flaskes da i søvn.
Hun plages nok mye med luft i magen, for hun trykker mye, og det klunker/rumler mye i magen hennes. Under flasking, hender det ofte at hun bråstopper i drikkinga og fekter med armene og gjør et byks.
Hun har egentlig alltid vært flink til å prompe, men det var kanskje mer av det da hun var mindre. Avføringen har vi holdt i sjakk med malt. Jeg vet man kan få vondt i magen av det, og passer på at hun ikke får mer enn det som er nødvendig. Jeg har nå prøvd Minifom i 2 dager, usikker på effekten.
Etter Fast føde-tilvenning fra 4-mnd alder, synes jeg flaskevegringen bare har eskalert. Det virker som hun strever med magen med luft og bløt avf etter måltid. Kan hun ha allergi/intoleranse? Reflux/stille reflux? (gulper litt)

Er dette utfordringer som går inn under normalen, eller bør det undersøkes nærmere? Helsesøster har lite råd og komme med annet enn Marte Meo-terapeut og samtale.

Svar

Hei!

Tusen takk for henvendelsen din. Det høres jammen ut som flaskemating har blitt et stort problem for dere de siste månedene. Det er virkelig ikke akseptabelt at du skal bruke 1-2 timer på å få i henne et måltid! Det høres derimot ikke ut som det direkte feiler datteren deres noe utifra det du beskriver- jeg antar at hun til tross for flaske-nektingen legger på seg godt og vokser som hun skal. Det er i såfall et godt tegn, og gjør det mindre sannsynlig at det feiler henne noe. Det høres heller ikke ut som at du er bekymret for at hun ikke oppfører seg "normalt" ellers (bortsett fra rundt flaske-måltider), og det er også veldig betryggende.

Det er litt sent å utvikle refluks nå- jeg ville heller trodd at dette ville vært en problem som skulle avtatt ved 6-månedersalderen, ikke blitt verre. Du nevner ikke noe om søvn så jeg regner med dette ikke er et problem. Ofte plages barn med refluks om natten når de ligger flatt. Du lurer også på om det kan være allergier eller tarmproblemer- jeg tror ikke det er tilfellet dersom hun har normal avføring (dvs. ikke blodflekker, slim, svart eller hvit i fargen) eller utslett. Det er normalt for barn å ha både romling og trykking i forbindelse med måltider og avføring. Mange svelger også mye luft som kan gi seg utslag i oppblåst mage og ubehag. I forhold til fast føde er det lurt å begynne med én matsort av gangen slik at man kan ha en viss oversikt over hva man evt. reagerer på. Miniform brukes vanligvis mot kolikk, og jeg tror ikke denne medisinen vil hjelpe dere.

Dersom ingen har kikket i munnen og svelget hennes, ville jeg fått henne sjekket for sopp eller sår som kan gjøre vondt, -noen ganger ligger forklaringen på flaske-nekting der, eller det begynte med en episode der hun opplevde noe negativt eller smertefullt da hun drakk fra flaska og forbinder nå denne opplevelsen med flaska. Jeg tror egentlig ikke forklaringen ligger her, men tar det med for ordens skyld slik at du kan krysse det av lista.

Jeg synes dette mest sannsynlig høres ut som et atferdsproblem der dere har endt opp i en ond sirkel som datteren deres har mer kontroll over enn dere. Dette er en alder der man etterhvert blir mer og mer aktiv, nysgjerrig og lett distrahert, og "mister" lysten til å ligge stille i en armkrok for å drikke flaske, spesielt hvis man ikke er trøtt. Fast føde er som du kan forestille deg en mye morsommere aktivitet enn flaskemating, som etter 6 måneder kan oppleves litt mer som en "plikt", og jeg tror den mest sannsynlige forklaringen på problemet ligger her. Fella man ikke må gå i er å tvinge i henne flaske (noe dere ikke gjør), bli sint og gjøre det til en kamp (som hun vil vinne;) eller slutte helt med flaska. Jeg ville også foreslått at dere prøver å gi henne flaske i andre "settinger" enn det hun er vant til, f.eks. ikke i armkroken hvis hun absolutt ikke liker det. Unngå også å vise henne at du er stresset eller sint i fht. til dette, da selv så små barn er veldig vare på dette.

Teknisk sett bør hun drikke 600 ml per dag, men mange får ikke nødvendigvis i seg så mye. Vær taktisk og gi flaska når du tror hun mest sannsynlig vil ta den. Du kan også få i henne kalsium ved å gi yoghurt til måltidene, og dermed erstatte kalsiumet fra melka (så du ikke bekymrer deg for at hun ikke får i seg nok). Hvis du mistenker at hun plages med luft og magesmerter kan det være verdt et forsøk å prøve probiotika en periode. Noen ender også opp med å prøve soya eller laktosefri MMM for å se om ting forbedrer seg.

Til slutt vil jeg si- det er slitsomt når det står på som verst med disse små, -det være seg søvnproblemer, spiseproblemer, forstoppelse eller sykdom.
Når man har utelukket, i samarbeid med lege, at det feiler barnet noe, er det ofte bare tiden og tålmodigheten man må ta til hjelp, og kanskje noen små justeringer eller "eksperimenteringer" underveis slik jeg har foreslått over.

Jeg håper dere klarer å slå dere til ro med dette, og at ting retter seg snart. Fortsett med jevne helsestasjonsbesøk så du kan følge med at hun vokser som hun skal på vekstkurven.

Ønsker dere masse lykke til!

Mvh.

Jenny Ringnes

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-