Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hoven lymfeknute hos tretten år gammel gutt

Spørsmål

Hei! Sønnen min på 13 har en hoven lymfeknute oppunder kjevebenet, oppdaget våren 2017. Den er ca 1 - 1.5 cm, litt avlang. Den har blitt sjekket med UL og funnet "ufarlig". Den har ikke økt i størrelse, den er bevegelig til en viss grad. Fra sept. 2016 - mars 2017 hadde han bla mononukleose og CMV, i tillegg flere "vanlige" virusinfeksjoner. De to første visste vi ikke at var det, vistes på blodprøver senere. Deretter en periode uten infeksjoner, så fler igjen. Blir lett syk. Ved en episode, for to mnd siden, hadde han så store magesmerter at han ble innlagt sykehus med mistanke om appendisitt. Viste seg å være hovne lymfer i magen (ut i fra klinikk, ikke bilder/UL). Han er en aktiv fotballspiller, og har klaget mye over pusten siste halvår. Føler ikke han får ytt max da han blir tungpusten. Registrerer en astamliknende hoste hos han. Ved undersøkelse nylig blir det påvist en veldig lett astma, legen sa han egentlig ikke scoret helt, men at han ville gjort det om hun hadde testet han under aktivitet, han medisineres. Vi ikke har astma/allergier i familien.Han sier medisiner hjelper litt. Jeg registrerer også at halsvenene hans er veldig tydelige og har fått kommentarer på det av andre. Han gikk litt ned i vekt tidligere, dette har nå stabilisert seg og det sees en svak oppgang igjen. Derimot har han ganske ofte nattesvette, men ikke så uttalt at sengetøy må skiftes. Han har også stadig lettere forhøyet temperatur, ca 38.2. Begge deler skjer flere ganger i uken. Inniblant perioder uten, for så å komme "tilbake". Utenom infeksjonene vel og merke. På spørsmål om han føler han er i 100 % "god form" sier han "ikke helt". Alle blodprøver som har vært tatt underveis er innenfor normalområdet iflg fastlegen. Kan også nevne at selv er jeg diagnostisert med non-hodgkins i 2012. Hadde selv mye av samme symptomer (- astma/tydelige halsv), og blodprøver som var innenfor normalen da jeg fikk diagnosen. Med dette som "bakteppe" skjønner du kanskje at jeg er litt bekymret?

Kvinne 47
Svar

Hei, takk for spørsmålet ditt. 


Du beskriver at din sønn de siste årene har hatt hyppige infeksjoner, blant annet med Cytomegalovirus (CMV) og Epstein Barr - virus (EGV), samt at han har utviklet astma. Etter at han hadde gjennomgått CMV - og EBV - infeksjonene oppdaget dere en hoven lymfeknute på halsen som har vært undersøkt og funnet normal. Astmaen behandles han for, og han virker å ha noe effekt av behandlingen. På bakgrunn av dette, samt at du selv fikk påvist non-Hodkin - lymfom i 2012, bekymres du når det nå bemerkes synlige blodårer på halsen og svette om natten utenom sykdomsperioder. 


Virusinfeksjoner, og kanskje særlig CMV - og EBV, er den aller vanligste årsaken både til slitenhet og til hovne lymfeknuter som forblir hovne over tid. Som hos din sønn, er de gjerne en til to cm store, løse mot underlaget og uømme. Det er bra at din sønns lymfeknute har vært undersøkt; med ultralyd kan man si om det ser ut som en normal, forstørret lymfeknute slik vi ser etter infeksjoner eller om den burde undersøkes nærmere for annen sykdom. Det er viktig å bemerke at dersom det kommer til flere slike store lymfeknuter, eller den allerede forstårrede lymfeknuten fortsetter å vokse, burde de vurderes for ny undersøkelse. At din sønn i etterkant av dette utvikler astma har neppe noen felles årsak; begge deler er nokså hyppig og helt ufarlig. Så bemerker du ytterligere to observasjoner; synlige blodårer på halsen - og feber. 


Synlige blodårer på halsen er en normalt fenomen, som man ikke alltid er like oppmerksom på men som i gitte situasjoner som ved sang/rop/anstrengelse kan være lettere å se hos mange - ganske enkelt fordi det er høyere trykk i brystkassen slik at blodet ikke umiddelbart kan renne tilbake til hjertet. Da er det vener som er fulle av blod vi ser, gjerne litt fortil og på siden av halsen. Disse tømmer seg da straks vi slapper av og trekker pusten. I din sønns alder kan kroppen utvikle seg slik at et slikt fenomen blir mer fremtredende. Det kan imidlertid også være et fenomen relatert til at blodårene er klemt av eller at det av andre grunner er økt trykk i dem også når han ikke anstrenger seg; det burde i såfall vurderes av en lege som kan undersøke gutten. Svette på natten er heller ikke noe normalt fenomen hos ellers friske, og som du antyder noe vi ser ved utvikling av for eksempel non-hodkin lymfom. Det er imidlertid vanskelig å vurdere når man kan tilskrive det infeksjoner og når det er andre årsaker som burde vurderes. 


Uten å kunne se din sønn og prate med - og undersøke ham, og uten å kjenne hans blodprøver, kan jeg ikke si noe nærmere om hva som kan være årsaken til tegnene du beskriver. Jeg synes imidlertid det er viktig at du er åpen med fastlegen om dine observasjoner og bekymringer, slik at hun kan undersøke din sønn selv og vurdere eventuelt behov for ytterligere undersøkelser. Lykke til! 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-