Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hodeskade hos småbarn som faller?

Spørsmål

Hei. Har en gutt på 1,5 år. Vi har hatt en del fall. Enten så snubler han og faller framover, eller så faller han på rumpa og deretter bakover og slår hodet. Senest i dag var vi ute og han satt og lekte med noen leker på asfalten. Så ser jeg at han så smått mister balansen, deretter faller litt bakover, prøver å hente seg inn og deretter faller han sakte med ryggen mot asfalten og tilslutt hodet. Han gråt noen tårer og deretter fortsette leiken. Jeg rakk ikke ta imot hodet og jeg blir så frustrert fordi jeg er så redd han slår hodet for mye... hvor mye tåler de? Jeg observerer alltid tilstanden hans etterpå, og han virker normal. Men kan han få noen brudd eller hodeskade eller er symptomene/oppførsel annerledes da, slik at man vet at noe er feil??? Han skal begynne i barnehagen om en uke og jeg er så redd for at han skal skade seg der, da de sikkert ikke kan være i nærheten hele tiden og ta imot evt fall... kan jeg anta at alt er Ok hvis han oppfører seg normalt etterpå? Innerst inn vil jeg til lege hver gang han faller fordi jeg er så redd for han, men skjønner at det ikke er nødvendig eller mulig.

Kvinne 32
Svar

Hei.


Det er vanlig at så små barn faller en del, før balansen har blitt bedre. Og det å falle, medfører da ofte naturligvis at en slår hodet også. Erfaring viser at det går oftest aldeles greit, slik du også har sett. Faren for hodeskade øker naturligvis med kraft, fallhøyde og underlag. Det går derfor ikke an å svare konkret på spørsmålet ditt om "hvor mye de tåler".

Det man skal gjøre når et barn har slått hodet, er det du allerede gjør: Å følge med på barnet i ettertid. 

Ved alvorlig skade, for eksempel hjernerystelse, så vil barnet kunne bli kvalm, evt få oppkast, og sløvhet /redusert våkenhet er også et tegn på hjernerystelse.  Ser man overhodet ikke antydning til dette, så har nok alt gått greit.

Ved skade mot hodet pleier en også å anbefale å tilse barnet hver 3.time om natten, for eksempel midnatt før en selv legger seg, samt kl 3 og 6. Det en da skal gjøre, er å vekke barnet lett, og se om en får normal respons. Da er barnet naturligvis søvnig, slik en ser når en vekker sovende barn, så det er det ingenting galt med. Når en har fått en slik normal respons, kan barnet få sove videre. Men om barnet ikke lar seg vekke på normal måte, så kan det være tegn på hodeskade, og da må en forsøke med kraftigere vekking og oppsøke legevakt for nærmere undersøkelse. 

Forøvrig er det også en god regel å heller oppsøke lege en gang for mye, ved hodeskade. Så er en i tvil, så er det bedre å oppsøke lege for en vurdering. Og en skal uansett la barnet bli legeundersøkt om en ser symptomer som bevisstløshet, oppkast, trøtthet m.v.

Håper det var greie svar på dine spørsmål. Ha det bra.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-