HJERTEFEIL HOS BARN

Spørsmål

Jeg er gravid i 10 uke. Min bror døde av hjertefeil ( hull på hjertet, døde samme dag som han ble født ( i 1976). Det er en viss risiko for at dette kan gå i arv. Hvilke undersøkelser bør jeg kreve og hvilke leger er de beste på dette området? Når i svangerskapet er det hensiktsmessig å undersøke dette?
Takk!

Relevante sykdommer/medisiner: Hjertefeil

Kvinne, 25 år

Svar

Ved 18. svangerskapsuke utføres, som du kanskje vet, en rutine ultralyd undersøkelse av ditt ufødte barn. Her ser man blant annet på hjertekamrene. Oppdager man uregelmessigheter ved undersøkelsen, blir moren jevnlig fulgt opp med ultralyd enten på sitt hjemmesykehus (dersom muligheten er tilstede) eller på sitt tilhørende regionssykehus (Ullevål, Rikshospitalet, Universitetssykehus i Akershus, Haukeland Universitetssykehus, St. Olavs Hospital i Trondheim eller Universitetssykehus i Nord-Norge, Tromsø). Her er du iallfall i gode hender. Det er ikke nødvendig med flere eller andre undersøkelser tidligere enn dette.
Det beste er altså å oppsøke din fastlege, diskutere situasjonen med ham og be om videre henvisning til rutineultralyd av gravide. Men da bør det refereres til din/deres spesielle historie med tanke på overflytting til et regionssykehus.