Herpes og smittefare hos barn

Spørsmål

Hei! Jeg har en 6 mnd gammel sønn og har et spørsmål om herpes. Jeg har i mange år vært plaget av hyppige herpesutbrudd i og rundt munnen. De kan bli store og plagsomme. Etter at jeg fikk sønnen min har jeg ikke hatt utbrudd, utrolig nok. Men med forkjølelsessesongen rundt hjørnet kommer det antakelig vis tilbake snart. Jeg husker å ha lest et sted at herpes kan være farlig for nyfødte. Gjelder det samme for babyer på 6 mnd og oppover? Jeg skal selvfølgelig forsøke så godt jeg kan å begrense smitte med håndhygiene, dekke til med plaster, ikke kysse på ham osv, men det vil vel være vanskelig å fjerne smitterisikoen helt (han har jo de små hendene sine i ansiktet mitt til stadighet). Så med andre ord- vil en herpesinfeksjon kunne være farlig for ham? Hvilke smittevernstiltak bør jeg følge utover de jeg har beskrevet? Er det noen spesielle symptomer jeg bør være oppmerksom på? På forhånd takk for hjelpen!

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Takk for henvendelsen din. Du har helt rett i at herpes kan være farlig for nyfødte, og selv om sønnen din nå regnes å være utenfor denne spesielt sårbare nyfødt-perioden, er det viktig å være påpasselig for å unngå smitte.

Herpes Simplex Virus eller HSV er et virus som vanligvis fører til hudinfeksjoner. Det finnes to typer HSV: HSV type 1 som vanligvis gir sår i/rundt munnen, nesa og øynene- dette er det vi ofte kaller forkjølelsessår, og HSV type 2 som vanligvis regnes som en kjønnssykdom der man har herpes-utslett på kjønnsorgan. Begge herpesvirusene kan derimot gi utslett "hvorsomhelst", så dette er kun en tommelfingerregel.
Grunnen til at man bekymrer seg for herpesinfeksjon hos nyfødte er at immunforsvaret deres ikke er fullt utviklet ennå, og dette gjør de derfor ekstra sårbare i fht. smitte. De fleste herpes-infeksjonene vi ser hos nyfødte skyldes HSV type 2, der babyen blir smittet under svangerskapet eller fødselen idet den passerer gjennom fødselskanalen. I verste fall kan denne typen herpesvirus angripe hjernen og forårsake alvorlig hjerneskade eller være dødelig. I ditt tilfelle dreier det seg nok ikke om denne typen herpesvirus, og både fordi du ikke har hatt utbrudd verken under svangerskap eller i etterkant, og fordi viruset befinner seg rundt munnen, ikke i underlivet, snakker vi her om en helt annen, mye mindre risiko i fht.smitte.

Den typen herpesvirus du har er sannsynligvis type 1, og vanligvis gir dette viruset relativt milde symptomer som begrenser seg til hudinfeksjoner (oftest forkjølelsessår). Etter en episode med herpesinfeksjon vil viruset forbli i kroppen der det går inn i en slags "hviletilstand", for så å blusse opp igjen. Utløsende faktorer kan variere fra sollys,til kulde, varme, stress, utmattelse, feber m.m. Infeksjonen sprer seg ved at man har direkte kontakt med huden eller slimhinnene til personen som er smittet. Du har derfor helt rett i at det er lurt med ekstra god håndhygiene, tildekking av sårene, og å unngå kyssing når man har utbrudd. Tiden fra man smittes til man viser tegn på sykdom er mellom 2-6 dager, noen ganger så lenge som 2 uker. Dersom sønnen din skulle bli smittet, vil han ved førstegangssmitte mest sannsynlig ha vondt i munnen, dårlig matlyst, feber, ikke være i form og ha lymfeknuter på halsen som er forstørret og ømme. Dette går som regel over av seg selv på 7-14 dager, men man kan skille ut viruset i spyttet i ytterligere 3 uker (og dermed smitte andre). Viruset forsvinner aldri hvis man først har fått det, men går som sagt inn i en hviletilstand. Når det så blusser opp igjen er symptomene vanligvis mye mildere enn ved førstegangssmitte, og ofte er det eneste symptomet "forkjølelsessår" på leppene. Noen barn viser ingen symptomer i det hele tatt.

Sønnen din har nå et mye sterkere immunforsvar enn når han var nyfødt, og det er derfor mye mindre sannsynlig at han skulle utvikle alvorlig herpes-sykdom som hjernehinnebetennelse dersom han skulle bli smittet av et herpesvirus. Det er likevel lurt å være så påpasselig som mulig for å unngå at han blir smittet, og å oppsøke lege med en gang dersom han får utslett med blemmer rundt øynene da herpesviruset også kan angripe øynene, dersom virker irritabel eller ikke vil spise og du er bekymret for at han er dehydrert. I tillegg til god håndhygiene, og å unngå at han tar på munnen din eller at du kysser ham når du har utbrudd, vil jeg også råde deg til å unngå at han deler bestikk eller drikke med deg, og at du vasker ham godt på hendene så raskt som mulig dersom han ved et uhell skulle ta på utslettet ditt. Det er også mulig at babyer kan smittes med forkjølelsessår i bleieområdet ved at en person med herpes rundt munnen har tatt på utslettet og så skifter bleie på barnet. Vask derfor hendene før du skifter bleie for å unngå dette.

I korte trekk tror jeg herpesviruset du er smittet med er type 1- den milde typen, og sjansen for at dette viruset skal gjøre sønnen din alvorlig syk er minimal. Det er likevel viktig å gjøre det du kan for å unngå at sønnen din smittes som nevnt ovenfor da herpes er et virus man aldri kan bli helt kvitt, samt oppsøke lege dersom han viser tegn til alvorlig sykdom.

Håper dette var til hjelp,
Lykke til!

Mvh.
Jenny Ringnes

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn