HELVETESILD

Spørsmål

Hei

Min sønn på 14 år har tidligere hatt helvetesild i ansiktet. Nå har han vært uheldig å hatt kontakt med en som er smittet av vannkopper. Kan dette utløse et nytt anfall? I så fall er det noe vi kan gjøre for å forebygge dette når han har fått smitten i kroppen? Vi skal snart ut på en lengre ferietur og vil nødig måtte avlyse.

Kvinne, 41 år

Svar

Vannkopper og helvetesild forårsakes av samme virus (varicella-zoster-virus). Nesten alle mennesker gjennomgår en vannkopperinfeksjon i barndommen. Viruset sitter deretter livslang i deler av nervesystemet. Det kan derifra reaktiveres og forårsake helvetesild. Mot nye infeksjoner er man derimot blitt immun. Kraftig sol eller stress for eksempel kan utløse helvetesild hos ellers friske.
Da sønnen din allerede har hatt en infeksjon med varicella-zoster-virus, blir det ingen problem når han får ny kontakt med viruset. Dette gjelder både for vannkopper og for helvetesild.
Han kan derimot, i lik linje med alle andre som har hatt vannkopper, få helvetesild i forbindelse med utpreget stress, intens sol, klimaskifte eller annen sykdom.
Flere episoder med helvetesild ville være grunn til nærmere utredning, fordi dette kan tyde på en slags generelt nedsatt forsvarsmekanisme.

Dere har alle forutsetninger til å få en fin reise.