Har min baby laktoseintoleranse?

Spørsmål

Misstenker laktoseintoleranse hjå son min på 3,5 mnd. Eg fullammer.
For ca 1,5 mnd sidan forandra avføringen hans seg. Eg er usikker på korleis konsistensen på diare hjå spedbarn faktisk er, men hjå son min er den iallefall blitt betydelig meir rennande/slimaktig enn før. Han har i tillegg meir luft i magen enn før. Eg synes å merke at symptoma kjem hjå han ca 1 døgn etter at eg har drukket mjølk/ete produkt med mykje mjølk i (kvit saus feks).
Spørsmål:
1. Kor lang tid bør eg halde meg vekke frå mjølk for å finne ut om han reagerer på det? Like lenge som dersom ein misstenker melkeproteinallergi? Og må eg vere like konsekvent i å kutte alle melkeprodukt?

2. Han har normal vektoppgang trass i laus avføring. Er det slik at viss symptoma på intoleranse er tolbare så bør eg drikke mjølk då der er viktig næring?
Han har imidlertid ein del uro som kanskje kan ha samanheng med dette? Men han lar seg trøyste. Sjølv om uroen ofte kjem att.

3.kor lang tid tar det før han evt får mageknip etter mitt inntak av mjølk? Stemmer det med min teori om ca 1 døgn +/÷ ?

4.kan han testast for laktoseintoleranse?

5.Eg misstenker at rotavirusvaksinen er skuld i laktoseintoleransen sjølv om helsesøster benekter at vaksinen kan gi slik bivirkning. Eg leser at intoleranse kan komme etter infeksjon i magen, og det er vel det denne vaksinen kan gi: infeksjon i magen? Det er etter vaksinen for 1,5 mnd sidan at han har hatt lausare avføring og meir uro. No bæsjer han ut alle kleda 1-3 gonger til dagen. Før vaksinen skjedde aldri dette!

6. Kor lenge kan ein evt intoleranse vare?

7.leste på ei nettside at laktoseintolerante kan ete nonstop. Stemmer det? -er avhengig av sjokolade..

Svar

Hei.

Vi er i disse dager i ferd med å få ny barnelege på Lommelegen, lege Johannes Rolin. Jeg har derfor fått ham til å besvare ditt spørsmål, og jeg vedlegger hans svar i sin helhet her:

"Du stiller gode og viktige spørsmål om spedbarnsernæring. Diare hos spedbarn er jo som du antyder vanskelig å vurdere, men det kan være greit å skille mellom endret konsistens og endret hyppighet; du beskriver 1-3 store tømninger om dagen, og da er det nok først og fremst konsistensen som er utfordringen, sønnen din har ikke diare slik vi ser det ved infeksjoner i tarmen. Videre går han fint opp i vekt, og det er et flott tegn på at han utvikler seg godt til tross for løsere avføring.

Endringen i guttens avføring startet etter at han hadde fått rotavirusvaksinen, og det kan godt tenkes at vaksinen er en del av årsaken til det. Det finnes to rotavirusvaksiner til bruk i Norge, og begge inneholder levende, svekket virus. Det betyr at man ikke blir syk av vaksinen slik man ville blitt ved infeksjon med viruset, men at kroppen reagerer på viruset og senere vil gjenkjenne det. Noen vil reagere mer på vaksinen enn andre, men noen infeksjon i tarmen blir det nok aldri. Det er imidlertid en mulighet for at barnet reagerer litt på vaksinen – og diare er sett hos inntil en av ti etter vaksinen. Det kan for eksempel ha sammenheng med at bakteriefloraen i tarmen kan ha endret seg etter vaksinen; barn som fullammes har ofte svært få typer bakterier i tarmen, så det er vanlig å se en stor endring for eksempel etter at de begynner å få variert kost.

Melkesukker (laktose) - intoleranse kan slik du beskriver forekomme forbigående etter infeksjoner i tarmen. Slik sett kan det jo tenkes at barnet ditt har reagert på vaksinen med å få litt laktoseintoleranse. Det går an å teste for det, blant annet finnes genetiske varianter av laktoseintoleranse, men den vanligste starter sjelden før barna er i barnehage – eller skolealder. Slike er jo livslange, mens intoleranse etter infeksjoner går over i løpet av noen måneder som regel.

Hvor lang tid det kan ta før barnet ditt får plager etter at du har drukket melk er det vanskelig å anslå, og det er ikke så veldig god sammenheng mellom plager sett hos barnet og mors inntak av laktose. Dersom bakteriefloraen i tarmen til barnet ditt har endret seg, kan imidlertid det også ha ført til en endring i hvordan melkesukkeret blir behandlet i tarmen, slik at det nå blir dannet mer gass.

Barnet ditt er snart fire måneder gammelt, så om ikke lenge er det tid for å introdusere mer variert kost. Da kommer igjen bakteriesammensetningen i tarmen til å endre seg kraftig, det vil dere se som endret konsistens, lukt og farge på avføringen. Jeg ville derfor avvente både kostendringer for din egen del og nærmere undersøkelser av barnet til jeg ser hvordan dette utvikler seg de neste par månedene.

- Og de fleste laktoseintolerante tåler noen nonstop!

Vennligst,
Johannes Rolin
Lege i spesialisering i barnesykdommer"