Har min 1 mnd gamle baby avvikende hodefasong?

Spørsmål

Hei, jeg har to spørsmål angående min 1 måned gamle sønn. Jeg lurer på om hodeformen til sønnen min virker normal. Jeg synes bare det virker så rart med de synlige linjene på hodet, vi har spurt en lege til nå som sa at dette var normalt men vil gjerne ha flere meninger. Da jeg søkte om dette på nettet kom det blant annet opp kraniosynostose, og jeg synes kanskje hodeformen hans kunne minne om den ene formen av dette som på engelsk het scaphocephaly og på norsk tror jeg det var båtskalle. Så er hodeformen hans normal og er disse synlige linjene på hodet hans normale? Og hvis det er det når bør det i så fall begynne å ikke være synlig lenger? Har har forresten en rar hårfrisyre fordi han ble barbert på sykehuset når han ble behandlet for infeksjon, det er også da jeg la ekstra merke til disse linjene/formen for før det hadde han en del hår som for det meste skjulte det. Lurte også på en ting angående amming. Har ammet sønnen min fra han ble født til for noen dager siden da vi begynte å gi morsmelkserstatning i tillegg til morsmelk fordi sønnen min sluttet å gå opp i vekt. Jeg tror det er fordi jeg har fått for lite melk, men er ikke sikker. Har merket at hver gang jeg ammer han så lager det rumle/boblelyder i magen hans som jeg er ganske sikker på er luft, det kommer liksom en sånn lyd for hver eneste gang han svelger.. trodde først det kanskje var melkeallergi, men siden dette ikke skjer når han får morsmelkserstatning kan det jo ikke være det. Hva tror du det kan være? Føler liksom at han noen ganger ikke vil få min melk på grunn av dette og at han heller begynner å vri seg og gråte. Han drar også beina mot seg i smerte på grunn av luften når jeg ammer han. Er redd for at jeg kanskje har nok melk, men at han ikke drikker nok av det pga dette problemet. Har egentlig veldig lyst til å fullamme. Er desverre ikke i Norge så kan ikke få hjelp der, og i landet jeg er i er de ikke så flinke med amming.

Kvinne 22

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


I hodeskallen hos babyer så er kraniet sammensatt av flere deler, som ennå ikke er grodd sammen. Det er normalt, og slik skal det være. Det gjør hodeskallen myk og bøyelig, slik at det letter fødselen.  Linjene man da ser i hodeskallen, er de stedene hvor de forskjellige delene av hodeskallen etterhvert skal vokse sammen. De kalles suturer. 

De kan noen ganger vokse sammen for tidlig, slik at det påvirker utseende av hodeskallen. 

Du nevner tilstanden scaphocephaly. Ved denne tilstanden har suturen midt oppå hodet (bakhodet), den som går fra fontanellen (det myke området midt oppå skallen) og bakover, vokst sammen for tidlig. Jeg kan ikke se denne på bildene som er vedlagt, og forøvrig er det å se fotografier heller ikke tilstrekkelig for å stille noen slik diagnose.

Det vil heller ikke være forsvarlig å hverken bekrefte eller avkrefte mistanker om avvikende hodefasong over nett, så noe endelig svar her skal jeg ikke gi deg, og jeg velger derfor heller å gi deg informasjon og råd.


Babyer skal følges opp med regelmessige målinger av hodeomkrets, og dette er veldig viktig, siden det kan avsløre sykdom i tidlig fase, for de det gjelder. Omkretsen skal følge og øke i takt med normale utviklingskurver, og avviker det fra slike normalkurver, enten ved at omkretsen øker for mye eller for lite, så kan det være et alvorlig tegn, og det skal alltid lede til undersøkelser av spesialister i barnesykdommer.  Du oppholder deg i utlandet og deltar kanskje ikke i alminnelige helsestasjonskontroller, hvor dette undersøkes regelmessig? Hvis det er slik, og du forblir i utlandet, mener jeg at du allikevel må få dette undersøkt og fulgt opp, siden det er viktig. I alle land finnes pediatere / spesialister i barnesykdommer, og jeg vil anbefale deg å få kontakt med en barnelege for å få dette vurdert, og fulgt opp. Når jeg gir deg dette rådet, så er det ikke fordi jeg "tror" det ene eller det andre om dette, for slike viktige ting skal man ikke tro noe som helst om, men kvalitetssikre ved objektive målinger av hodeomkrets mv.


Så forteller du om mat og vekt og mage. Manglende vektoppgang er noe en følger veldig nøye med på, på kontrollene ved norske helsestasjoner, og en vedvarende mangel på vektoppgang, eller det at man skjærer ut av normalkurver for vekst, er noe som skal føre til medisinske undersøkelser og utredninger. Derfor bør du på en eller annen måte få dette få vurdert og fulgt med på vektutviklingen også. Kanskje det også kan skjed v/barnelege der du oppholder deg? Eller kanskje en løsning kan være at du selv veier gutten jevnlig (noe du sikkert allerede gjør) og så konfererer du med guttens helsesøster hjemme i Norge, som kan legge inn verdiene i normalkurvene, og følge med på om han skjærer ut av vekstkurvene eller ikke. Det bør jo avgjort være mulig, om han formelt sett har en helsesøster i Norge, vha mail og evt tlf.  Uansett er det svært viktig, og bør på en eller annen måte holdes tak i. Det finnes mange former for morsmelkerstatning, og det kan være han ikke tåler den han får nå. Veiledning på valg av morsmelkerstatninger er noe man får på helsestasjonene i Norge, og det er ofte at en må gjennom noe prøving og feiling for å komme frem til rett type. Igjen, om du kan ha kontakt med hans ansvarlige helsesøster pr mail eller lignende, så vil det være viktig og nyttig. Eller, siden jeg har anbefalt deg kontakt med barnelege der du er, så kan du naturligvis ta opp dette samtidig.


Jeg håper at informasjon og råd her kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn